FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 18. studenog 2005. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijestiiz svijeta do 4,30 sati.
ZAGREB, 18. studenog 2005. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

ZAGREB - Aktivisti organizacije za zaštitu okoliša Greenpeace zaustavili su u Poljskoj hrvatski brod koji je, prema neslužbenim podacima, prevozio genetski modificiranu soju, objavilo je u četvrtak navečer hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova. Po riječima glasnogovornice MVPEI-a Ivane Crnić, nadležna lučka kapetanija potvrdila je veleposlanstvu u Poljskoj da je riječ o hrvatskom brodu "Hope". Ministarstvo pokušava stupiti u kontakt s kapetanom kako bi njemu i posadi broda pružilo konzularnu pomoć, rekla je Ivana Crnić u telefonskoj izjavi za Hinu dodajući kako će ostale pojedinosti vezane uz incident biti poznate u petak. Kako je u "Dnevniku" objavio HTV, Greenpeaceovi aktivisti zaustavili su i blokirali ispred poljske luke Gdynia brod "Hope" s dvadesetak hrvatskih članova posade. Prema HTV-u, Greenpeace je akciju prekinuo zbog lošeg vremena i najavio da će blokadu broda u vlasništvu splitskog Jadroplova nastaviti u petak.

DAYTON - Daytonski sporazum donio je Bosni i Hercegovini 10 godina mira i stabilnosti, ali je došlo vrijeme da se Daytonski ustav reformira kako bi BiH mogla bolje funkcionirati i zauzeti svoje mjesto u EU i NATO, rekla je u četvrtak u Daytonu Rosemary DiCarlo zamjenica pomoćnika za Europu i Euroaziju američke državne tajnice. U Daytonu je u četvrtak počeo dvodnevni politički forum pod nazivom "Gledajući unatrag i gdje smo sada" kojim se obilježava 10. obljetnica Daytonskog sporazuma kojim je okončan rat u BiH. Sudionici skupa među ostalim razgovaraju o tome kako reformirati postojeće daytonsko uređenje BiH da bi se zemlja modernizirala i bila spremna nastaviti samostalan život izvan međunarodnog protektorata i pristupiti euroatlantskim integracijama.

BRUXELLES - Europska unija je u četvrtak pozdravila najavu predsjednika iračke vlade Ibrahima Jaafarija da će biti provedena istraga o mučenjima u zatvorima iračkog ministarstva unutarnjih poslova, i dodala da oni za koje se utvrdi da su krivi trebaju biti kažnjeni. Govoreći u ime EU-a kao predsjedatelj Velika Britanija u izjavi je rekla: "Očekujemo rezultate ove istrage što je prije moguće". "EU izražava svoju duboku zabrinutost time što su se takva zlostavljanja mogla dogoditi u zgradama kojima upravlja vlada". Ističući da istraga treba biti provedena "odlučno i potpuno" predsjedateljstvo EU-a pozvalo je da se svi odgovorni za zlostavljanja "kazne bez obzira na položaj ili pozadinu".

COLOMBO - Tijekom molitve u džamiji na istoku Šri Lanke u napadu ručnom granatom u petak su ubijene dvije osobe a trideset ih je ozlijeđeno, izvijestila je tamošnja vojska, koja za napad okrivljuje Oslobodilačke tigrove iz tamilskog Elama (LTTE). Napad se dogodio u gradu Akkaraipattu, samo dan nakon predsjedničkih izbora, koji su na istoku zemlje obilježeni sporadičnim nasiljem i bojkotom tamilske manjine. "Osumnjičeni pripadnici iz redova LTTE-a bacili su dvije granate na džamiju u petak ujutro, ubivši pritom dvoje ljudi i ozlijedivši ih 30-oro", rekao je glasnogovornik vojske Nalin Witharanage, dodavši da nisu jasni motivi napada. Pobunjenici iz tamilskog Elma bore se za nezavisnost od 1984. pri čemu je ubijeno više od 60.000 ljudi. Prekid vatre sklopljen je 2002. ali se u posljednje vrijeme sve više krši.

SEUL - Južna Koreja planira smanjiti broj svojih vojnika u Iraku za jednu trećinu, a povlačenje namjerava započeti u prvoj polovini iduće godine, najavilo je u petak Ministarstvo obrane. Kazavši kako je u Iraku zabilježen napredak, Ministarstvo obrane je najavilo plan o povlačenju dijela snaga iz te zemlje dan nakon što je američki predsjednik George Bush izrazio zahvalnost Seulu na podršci u Iraku. Južnokorejski ministar obrane i zastupnici u parlamentu iz vladajuće stranke složili se da se predloži povlačenje oko 1.000 pripadnika oružanih snaga od ukupno 3.200 koliko ih se nalazi u Iraku, rekao je glasnogovornik Ministarstva obrane. O tom prijedlogu trebalo bi se glasovati idućeg tjedna. Južna Koreja u Iraku ima treći po veličini vojni kontigent, odmah iza SAD-a i Velike Britanije.

PUSAN- Predsjednik Sjedinjenih Država George W. Bush u petak će na susretu s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom nastojati ostvariti strategiju jačanja jedinstva zemalja uključenih u pregovore o sjevernokorejskom programu razvoja nuklearnog oružja. Razgovor Putina i Busha predviđen je dan nakon što su Bush i južnokorejski predsjednik Roh Moo-hyun izjavili da se Sjeverna Koreja s nuklearnim oružjem neće tolerirati i složili se da se trebaju održati razgovori o mirovnom sporazumu Sjeverne i Južne Koreje, čime su ujedno pokazali usklađenost umanjivši značaj međusobnih taktičkih razlika.

BERLIN - Buduća njemačka kancelarka Angela Merkel u četvrtak se u Berlinu zauzela za izgradnju centra s dokumentima o 14 milijuna Nijemaca prognanih iz istočne Europe nakon završetka Drugog svjetskog rata, što su odmah oštro kritizirali Poljaci. Objasnila je kako joj je želja da se "izgradi centar u znak sjećanja na sve protjerane, kako bi se ispravila nepravda koja im je tada počinjena". "Nećemo se moći boriti protiv ozbiljnih problema koji su pred nama, ako ne budemo imali jasnu sliku o vlastitoj povijesti", smatra buduća kancelarka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙