FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN-ov summit o informacijskom društvu zasjenjen incidentima

TUNIS-MEDIJIUN-ov summit o informacijskom društvu zasjenjen incidentimaTUNIS, 17. studenog 2005. (Hina/dpa) - Tunis, zemlja domaćin trodnevnogUN-ova summita o informacijskom društvu, koji je počeo u srijedu,našao se u četvrtak na udaru kritika novinara kada je riječ o slobodimedija, prenose agencije.
TUNIS, 17. studenog 2005. (Hina/dpa) - Tunis, zemlja domaćin trodnevnog UN-ova summita o informacijskom društvu, koji je počeo u srijedu, našao se u četvrtak na udaru kritika novinara kada je riječ o slobodi medija, prenose agencije.

Glavni tajnik organizacije Reporteri bez granica Robert Menard izvijestio je kako mu je, nakon slijetanja zrakoplova u Tunis, zabranjen ulazak u zemlju, unatoč urednim osobnim dokumentima koje je predočio predstavnicima carine i policije.

Incident je posljednji u nizu sličnih koji su se dogodili u Tunisu ranije, a posebno u posljednjih nekoliko dana, i svjedoči o odnosu domaćina prema novinarima, te je, smatraju promatrači, zasjenio sam summit i njegovu svrhu.

Izaslanici UN-a i predstavnici organizacije Human Rights Watch optužili su tuniske vlasti za represiju slobode tiska i blokiranje internetskih stranica koje su objavile kritičke osvrte na račun vlade.

Vlasti se krive za ozbiljna kršenja slobode medija, pritvaranje "nepodobnih" novinara te za mnoge zabrane kada je riječ o pristupu nekim medijima, primjerice internetskim stranicama, izvijestile su skupine za zaštitu ljudskih prava i Reporteri bez granica.

Reporteri su na svojim internetskim stranicama oštro osudili ponašanje tuniskih vlasti.

Nekoliko dana prije početka summita dogodilo se nekoliko napada na francuske i belgijske novinare i kamermane u tome gradu. Novinari iz drugih zemalja također su kritizirali poteze tuniskih dužnosnika. Njemački novinari izjavili su kako smatraju da su vlasti zakazale te da nisu pružile odgovarajuću zaštitu novinarima koji su doputovali na summit.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙