FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tunis: Hrvatima dvije nagrade na informatizacijskom summitu UN-a

TUNIS-HrvatskaTunis: Hrvatima dvije nagrade na informatizacijskom summitu UN-aTUNIS, 16. studenog 2005. (Hina) - Dva hrvatska internetska projektaosvojila su nagrade na Svjetskom summitu UN-a o informatizacijskomdruštvu u srijedu u Tunisu, a jedna od osoba koje uručivala nagradelaureatima bio je i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.
TUNIS, 16. studenog 2005. (Hina) - Dva hrvatska internetska projekta osvojila su nagrade na Svjetskom summitu UN-a o informatizacijskom društvu u srijedu u Tunisu, a jedna od osoba koje uručivala nagrade laureatima bio je i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Akoš Papp, voditelj projekta Kopački-rit.com i Gorjan Agačević iz projekta Fauna.hr osvojili su nagrade u kategorijama e-obrazovanje i e-znanost.

Inače, nagrade Svjetskog summita UN-a u e-sadržajima i kreativnosti dodjeljuju se u osam kategorija, a u svakoj se nagrađuje pet projekata. Hrvatska će od 2007. godine preuzeti organizaciju velikog žirija za dodjelu nagrada Svjetskog summita.

Hrvatska se na u Tunisu na izložbi također predstavila štandom s programom hrvatske Vlade hitro.hr.

Predsjednik Mesić je ranije u svom obraćanju sudionicima summita naglasio da je potrebno naći načina da se pomiri sloboda širenja informacija i potreba da se nad informacijama uvede neka vrsta nadzora.

Informacija postaje osnova vlasti, položaja i utjecaja, osnova ugrožavanja naše civilizacije, ali i njezine obrane, rekao je Mesić.

"Informacija, odnosno njezin maligni oblik dezinformacija, postaje moćno oružje u borbi protiv političkih protivnika, konkurenata na gospodarskome planu ali ne i istomišljenika", rekao je.

Prema Mesićevim riječima svaka država ima pravo i dužnost braniti sebe i svoje građane od opasnosti globalnoga terorizma.

"No nijedna država nema pravo pod plaštem te obrane dovoditi u pitanje osnovna prava i slobode imanentne demokratskom društvu u kojem živimo odnosno kojem težimo", rekao je hrvatski predsjednik.

Mesić se na marginama summita sastao s nepalskim kraljem Gyanendrom, tadžikistanskim predsjednikom Imamom Alijem

Rahmonovom i mauritanijskim kolegom Elyouldom Mohamedom Vallom.

Trodnevni summit o informacijskom društvu druga je faza summita održanog u Ženevi prije dvije godine. Okupio je oko 50 čelnika država ili vlada i više od 11 tisuća dužnosnika, stručnjaka informacijske tehnologije i poslovnih direktora iz bogatih i siromašnih zemalja kako bi dovršili dvogodišnju Inicijativu UN-a za povećanje pristupa modernim telekomunikacijama i internetu u zemljama u razvoju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙