FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

WSIS u Tunisu: SAD-u ostaje nadzor nad internet domenama

ZAGREB/TUNIS, 16. studenog 2005. (Hina) - Međunarodna zajednicapostigla je u srijedu kompromis oko interneta prema kojem SjedinjeneDržave zadržavaju pravo nadzora nad sustavom imenovanja domena naInternetu (DNS), javljaju izvjestitelji koji u glavnome gradu Tunisaprate Svjetski summit o informacijskom društvu (WSIS).
ZAGREB/TUNIS, 16. studenog 2005. (Hina) - Međunarodna zajednica postigla je u srijedu kompromis oko interneta prema kojem Sjedinjene Države zadržavaju pravo nadzora nad sustavom imenovanja domena na Internetu (DNS), javljaju izvjestitelji koji u glavnome gradu Tunisa prate Svjetski summit o informacijskom društvu (WSIS).

Mediji javljaju i da summit u Tunisu protječe u znaku bojkota organizacija civilnog društva koje su u zadnji trenutak otkazale sudjelovanje prosvjedujući protiv odluke da domaćin skupa bude Tunis, država koja krši slobodu izražavanja i u kojoj medije kontrolira režim predsjednika Zeina al-Abedin ben Alija.

Sjedinjene Države nastavit će nadzirati sustav imenovanja domena na internetu (DNS) čime je onemogućen pokušaj, napose Europske unije i još nekih zemalja, o međunarodnoj kontroli nad jednim od najvažnijih tehničkih aspekata interneta, javljaju agencije Reuters i France presse.

Europska unija priopćila je da je, kratkoročno, SAD dobio bitku, ali će dugoročno morati pregovarati sa svim državama o budućnosti i razvoju interneta, kazao je član europskog izaslanstva koji je želio ostati neimenovan.

Amerikanci se smatraju pobjednicima pa je veleposlanik David Gross, čelnik američkog izaslanstva, zaključio: "Nema ništa novoga u usvojenome dokumentu što već i nije postojalo".

Prema postignutom sporazumu, kalifornijsko neprofitno tijelo, Korporacija za dodjelu imena i brojeva (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, - ICANN), nastavit će nadzirati sustav dodjele adresa kao što su .com., .org, . ch. itd.

Pojedine zemlje imat će veću kontrolu nad vlastitim domenama, primjerice Kina nad .cn ili Francuska nad .fr.

Summit o informacijskom društvu bio je pokrenut prije dvije godine i u njegovu je središtu bilo pitanje uvođenja tehnologija u zemlje u razvoju, no goruće pitanje postao je američki nadzor nad DNS-om jer su države kao što su Iran i Brazil tvrdile da bi DNS trebali preuzeti Ujedinjeni narodi ili neko međunarodno tijelo.

SAD je odgovorio da bi takvo međunarodno tijelo zakočilo inovacije, a UN nije pokazao interes.

"Dopustite da jasno kažem: Ujedinjeni narodi ne žele preuzeti, upravljati ili na drugi način kontrolirati internet", kazao je glavni tajnik UN-a Kofi Annan, jer "svakodnevno upravljanje internetom mora se povjeriti tehničkim institucijama, u najmanju ruku zato da se to područje zaštiti od utjecaja svakodnevne politike".

U srijedu usvojeni dokument predviđa osnutak međunarodnog "foruma" koji će se baviti pitanjima kao što su nepoželjna pošta (spam), informatički virusi ili cyberkriminal. Forum će okupljati predstavnike poslovnog svijeta, tehničku struku i skupine za ljudska prava zajedno s vladama a prvi će sastanak održati početkom 2006.

Mediji u srijedu izvještavaju i o prosvjedima u Tunisu, a dopisnik libanonskog Daily Stara javlja da je Kofiju Annanu oko 100 civilnih udruga iz svijeta uručilo prosvjed s porukom: "Šokantno je da se summit održava u zemlji s tako jadnim stanjem medijskih sloboda".

Udruge su, među ostalim, upozorile na prošlotjedno premlaćivanje u Tunisu francuskoga novinara koji je u svome listu Liberation pisao o teroru civilne policije nad pripadnicima skupina za zaštitu ljudskih prava u Tunisu. Upozorile su i da se u Tunisu guše neke od temeljnih sloboda te da se autokrati kakav je predsjednik al-Abedin ben Ali, koji vlada već 18 godina, koriste skupovima kakav je WSIS da bi svijetu pokazali uljepšano lice svoga režima i legitimirali svoju autokratsku vladavinu.

Da bi poboljšale svoj imidž tunižanske vlasti oslobodile su početkom mjeseca gotovo 40 političkih zatvorenika, no u zatvoru su ostale najistaknutije ličnosti kao što su borac za ljudska prava Mohammad Abbou ili Hamadi Jeball, bivši urednik danas ugašenog tjednika Al-Fajr.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙