FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NATO pojačava pomoć Pakistanu

BRUXELLES, 21. listopada 2005. (Hina/AFP) - Nato je odlučio u petakpojačati pomoć Pakistanu razorenom u potresu, mobilizacijom tisućuvojnika i prvi puta u svojoj povijesti stavljanjem inženjerije naraspolaganje za humanitarnu operaciju.
BRUXELLES, 21. listopada 2005. (Hina/AFP) - Nato je odlučio u petak pojačati pomoć Pakistanu razorenom u potresu, mobilizacijom tisuću vojnika i prvi puta u svojoj povijesti stavljanjem inženjerije na raspolaganje za humanitarnu operaciju.

Savez je potvrdio znatno pojačanje svog sastava pomoći, dok 13 dana nakon potresa nadolazeća zima prijeti da će tisuće žrtava odcijepiti od svijeta.

Vojnici će krenuti "što prije", rekao je glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer, a bit će uključeno 500 vojnika inženjerijskih četa iz Španjolske, Poljske i Italije, kao i multinacionalana medicinska jedinica za postavljanje poljskih bolnica.

NATO također treba postaviti mali stožer u Pakistanu za pomoć lokalnim vlastima i UN-u za koordinaciju usmjeravanja pomoći i osiguranja bolje logistike na licu mjesta, rekao je de Hoop Scheffer.

Vojni savez trebao bi poslati i četiri velika helikoptera tipa CH-53, koje osigurava Njemačka, naglasio je dužnosnik NATO-a.

Visoki dužnosnici NATO-a naglasili su u srijedu da Pakistanu trebaju laki helikopteri koji mogu letjeti na velikim visinama, a ne teške letjelice.

Pakistanu trenutačno nedostaju helikopteri za usmjeravanje pomoći planinskim područjima na sjeveru zemlje koja su teško dostupna nakon potresa u kojem je poginulo najmanje 51.300 ljudi, a više od 74.500 je ranjeno, prema posljednjim raspoloživim podacima.

Trenutačno su zemlje članice NATO-a dostavile oko 40 helikoptera, prema podacima Saveza od petka. Sam NATO ne posjeduje helikoptere.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙