FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 16. studenog 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 4,30 sati
ZAGREB, 16. studenog 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati

ZAGREB - Državni proračun za 2006. odražava i razvojnu i socijalnu, ali i uravnoteženu politiku ove Vlade, istaknuo je premijer Ivo Sanader na sinoćnjoj sjednici Vlade koja je Saboru predložila da proračun u idućoj godini bude 98,8 milijardi kuna, što je 7,9 milijardi kuna više nego ove godine. Proračun za 2006. Vlada temelji na gospodarskom rastu od četiri posto, inflaciji od oko tri posto te deficitu opće države od 3,3 posto BDP-a. To je za gotovo puni postotni poen manji deficit, nego ove godine (4,2 posto), a čak za tri postotna poena manji nego prije dvije godine, istaknuo je Sanader.

ZAGREB - Pretisak "Sedmerojezičnog rječnika" češkoga leksikografa benediktinca Petra Lodereckera, objavljen u povodu 400-obljetnice njegova prvotiska, svečano je predstavljen sinoć u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u nazočnosti predsjednika češke Vlade Jirija Paroubeka, hrvatskoga predsjednika Stjepana Mesića i premijera Ive Sanadera. Na predstavljanju rječnika premijeri Paroubek i Sanader istaknuli su da su zajedničko srednjoeuropsko kulturno nasljeđe i sustavne kulturne veze hrvatskoga i češkoga naroda temelj njihovih sadašnjih dobrih odnosa.

- Sedmerojezični rječnik latinskog, talijanskog, dalmatinskog/hrvatskog, češkog, poljskog, njemačkog i mađarskog jezika Petra Lodereckera plod je suradnje hrvatskoga leksikografa Fausta Vrančića koji je 1595. u Veneciji objavio svoj "Rječnik pet najuglednijih jezika Evrope (latinskog, talijanskoga, njemačkog, dalmatinsko/hrvatskog i mađarskog)" i Lodereckera koji je deset godina kasnije, uz Vrančićevu suglasnost, dodao češki i poljski. Pretisak, što su ga objavili Novi liber i NSK, prvi u potpunosti slijedi originalno izdanje objavljeno u Pragu 1605.

ZAGREB - Upravni odbor Umirovljeničkoga fonda na jučerašnjoj je sjednici upravljanje fondom povjerio Investicijskom društvu HPB invest d.o.o Hrvatske poštanske banke. HPB invest će od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) preuzeti gotove izračune duga. Potpredsjednik Vlade i predsjednik UO Umirovljeničkog fonda Damir Polančec izjavio je HTV-u kako će se sad "transferirati svi podatci o izračunu mirovina o svakom pojedinačnom umirovljeniku u društvo za upravljanje fondom, koje će nakon toga početi obrađivati te podatke." Do 31. siječnja iduće godine svi bi se umirovljenici trebali izjasniti o opciji povrata duga, kako bi se znalo koliko je ukupno novca potrebno za to.

ZAGREB - Hrvatski sabor danas će 17. sjednicu nastaviti pojedinačnom raspravom o prijedlogu novoga Zakona o sudovima, o kojemu bi svoj stav trebalo izreći desetak zastupnika. Vlada novim zakonom, među ostalim, predlaže osnivanje pravosudne inspekcije koja bi trebala nadzirati sudsku i pravosudnu upravu te osiguravati neometan rad sudova. Svi suci, po predloženom, moraju podastrijeti podatke o svojoj imovini, morali bi se stalno profesionalno educirati, a njihov bi se rad ocjenjivao tajnim glasovanjem na matičnom sudu. Uveo bi se institut prava na suđenje u razumnom roku na način da bi se građani, nezadovoljni dugotrajnošću sudskog postupka, mogli žaliti neposredno višem sudu, sve do Vrhovnog suda, koji bi tada požurivao postupak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙