FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat Preporod traži hitnu deblokadu školskih računa

ZAGREB, 17. studenog 2005. (Hina) - Hrvatski školski sindikat Preporodnajavio je danas da bi mogao pokrenuti proces koji bi doveo do blokaderačuna državne riznice ako Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športahitno ne riješi problem blokiranih računa srednjih škola.
ZAGREB, 17. studenog 2005. (Hina) - Hrvatski školski sindikat Preporod najavio je danas da bi mogao pokrenuti proces koji bi doveo do blokade računa državne riznice ako Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa hitno ne riješi problem blokiranih računa srednjih škola.

"Bio bi to krajnji potez kojim bi se dovele u pitanje plaće svih korisnika proračuna pa se nadamo da nećemo morati posegnuti za njim", upozorio je na konferenciji za novinare predsjednik sindikata Željko Stipić dodajući da Ovršni zakon precizno razrađuje postupak kojim se može blokirati državna riznica, kao što su sada blokirani računi škola.

Gotovo polovica srednjih škola u Hrvatskoj, njih preko 150, ima blokirane račune zbog sudskih ovrha koje su uslijedile nakon presuda za neisplaćene regrese i smjenski rad zaposlenicima.

Jučerašnju najavu državnog tajnika za srednje školstvo Želimira Janjića da bi do kraja godine mogli biti odblokirani računi školama u pola hrvatskih županija, a ostalima iduće godine, Stipić ocjenjuje neuvjerljivom i neozbiljnom.

"Riječ je obmani prosvjetnih vlasti koje ne barataju čak niti preciznim izračunom dugovanja, ne navode u kojoj su proračunskoj stavci za iduću godinu predviđena sredstva za deblokadu računa, a neprihvatljivo nam je i 'krpanje rupa' samo unutarnjom preraspodjelom novca", kaže Stipić.

Sindikat traži od Ministarstva precizan odgovor gdje su u proračunu za 2006. za to osigurana sredstva i hitno odblokiranje računa svih škola, a ne samo dijela njih.

Ravnatelj blokirane Drvodjelske škole u Zagrebu Milan Gudelj kazao je kako bi se ukupni dug škole, otkako joj je prošle godine blokiran račun, mogao uskoro popeti na dva milijuna kuna. Zbog dugova za struju Elektra je već dolazila iskopčati struju, ali im je tada priskočio u pomoć zagrebački Gradski ured za obrazovanje i šport.

"Školske stolarske radionice financiramo iz sponzorstva, a potrošni materijal, poput toaletnog papira i sredstava za čišćenje, kupujem vlastitim novcem", kaže Gudelj.

U sličnoj je situaciji i zagrebačka I. gimnazija čijih se 600 učenika također stalno nalazi pred iskapčanjem struje i prekidom grijanja zbog neplaćenih računa.

Prema jučerašnjoj izjavi Želimira Janjića, za škole u blokadi još treba isplatiti ukupno 75 milijuna kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙