FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat osudio napad na profesoricu

ZAGREB, 21. listopada 2005. (Hina) - Hrvatski školski sindikat"Preporod" osudio je u petak fizički napad učenika na profesoricu ujednoj zagrebačkoj srednjoj školi te pozvao ministra Dragana Primorcai državnog tajnika za srednje obrazovanje Želimira Janjića da učinesve kako bi se zaustavilo nasilje u školama koje je zadnjih godina uporastu.
ZAGREB, 21. listopada 2005. (Hina) - Hrvatski školski sindikat "Preporod" osudio je u petak fizički napad učenika na profesoricu u jednoj zagrebačkoj srednjoj školi te pozvao ministra Dragana Primorca i državnog tajnika za srednje obrazovanje Želimira Janjića da učine sve kako bi se zaustavilo nasilje u školama koje je zadnjih godina u porastu.

Učenik prvog razreda srednje škole u petak je usred školskog sata metalnom šipkom više puta po glavi i tijelu udario 39-godišnju profesoricu i lakše ju ozlijedio.

Radi se o drugom slučaju fizičkog nasilja u istoj školi u zadnja četiri mjeseca, a u nepunih mjesec dana od početka nove školske godine u Hrvatskoj su zabilježena tri slučaja napada učenika i roditelja na nastavnike, upozorio je predsjednik sindikata "Preporod" Željko Stipić.

Rekao je da su svi školski sindikati još u proljeće Ministarstvu obrazovanja uputili prijedlog mjera za zaustavljanje nasilja u školama, ali da su se u Ministarstvu na to oglušili.

Zatražili smo da se u izmjene Zakona o osnovnom i srednjem školstvu unesu mjere za zaustavljanje nasilja, među ostalim i da se odredi tko je odgovoran za sigurnost učenika i zaposlenika u školama, budući da po sadašnjim propisima za to ne odgovara nitko, ali smo dobili samo načelnu potporu, kazao je predsjednik "Preporoda".

Stipić se pita treba li nastavnik ponovno poginuti na radnom mjestu kako bi se prosvjetne vlasti odlučnije nego dosada uhvatile ukoštac s nasiljem u školama, podsjetivši na slučaj od prije nekoliko godina kad je učenik ispred srednje škole u Varaždinu iz pištolja ubio nastavnika, a zatim sebe.

"Preporod" od Ministarstva traži da se uključi u pružanje pomoći nastradaloj kolegici, ali i ostalim zaposlenicima škole u kojoj se dogodio izgred.

"Zaposlenici u školama, a napose u srednjim školama, s pravom očekuju odlučnu reakciju najviših prosvjetnih i državnih dužnosnika", ističu u sindikatu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙