FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Polančec: razmišlja se prodati određeni ili kompletan državni udio u HT-u

OPATIJA, 17. studenog 2005. (Hina) - Potpredsjednik Vlade DamirPolančec izjavio je danas da Vlada razmišlja da li u nastavkuprivatizacije Hrvatskog telekoma (HT) prodati određeni ili kompletandržavni udjel.
OPATIJA, 17. studenog 2005. (Hina) - Potpredsjednik Vlade Damir Polančec izjavio je danas da Vlada razmišlja da li u nastavku privatizacije Hrvatskog telekoma (HT) prodati određeni ili kompletan državni udjel.

Država je u HT-u imala 49 posto dionica (većinski vlasnik je Deutsche Telekom sa 51 posto dionica), sedam posto već je transferirano Fondu branitelja, sedam posto pod povoljnijim će se uvjetima prodati zaposlenicima, a o ostatku razmišljamo da li zadržati određeni ili prodati kompletan udjel, izjavio je Polančec u Opatiju tijekom drugog dana savjetovanja ekonomista "Ekonomska politika Hrvatske u 2006."

Financijski savjetnik za HT (J. P. Morgan) razradio je sve opcije, ne prodati ništa, prodati sve, znači 35 posto ili eventualno zadržati 10 posto ili 25 posto plus jednu dionicu ili zlatnu dionicu, objasnio je Polančec u izjavi novinarima.

Ističe da će Vlada vrlo skoro donijeti odluku o tome što je najpovoljnije, a koliko bi pojedina varijatna mogla donijeti novca još se ne zna jer savjetnik radi novu procjenu vrijednosti HT-a.

U izjavi novinarima Polančec nije odbacio ni mogućnost da se u nastavku privatizacije Ine privatizira i veći udio od 15 posto koliko će ići na javnu ponudu, ali nije iznosio nikakve detalje objašnjavajući da se čekaju prijedlozi financijskog savjetnika o mogućim opcijama.

Na skupu ekonomista istaknuo je pak da se u listanju 15 posto dionica Ine na burzi želi što je više moguće dionica plasirati na domaćem tržištu, a dio će se plasirati na stranim burzama.

Država će pak zadržati 25 posto plus jednu dionicu Ine sve do ulaska u EU, a nakon toga razmišljat će se što dalje, kazao je.

Iz sredstava privatizacije Ine i HT-a financirat će se povrat duga umirovljenicima, rekao je.

Najavio je i privatizaciju Croatia osiguranja u kojoj će država, kaže, biti jako oprezna tako da prije svega omogući rast i razvoj Croatia osiguranja.

Polančec je istaknuo i kako su u proteklih 15 godina subvencijama potpomagane iste gospodarske grane i tako se opterećivao zdrav dio gospodarstva. S takvom praksom mora se prestati, poručio je, najavljujući nastavak restrukturiranja HŽ-a, brodogradnje, crne metalurgije i industrije aluminija.

U nastavku restrukturiranja HŽ-a najavio je i smanjenje broja zaposlenih, za oko 600 njih, uz poruku da nitko neće ostati bez osiguranje budućnosti, barem kroz stimulativne otpremnine.

Za restrukturiranje željezara u Sisku i Splitu potreba su dodatna ulaganja od oko 50 milijuna eura, pa je mogućnost i da se pronađe investitor koji spreman u njih uložiti, a Polančec procjenjuje da bi se u prvoj polovici 2006. mogao naći i novi vlasnik za šibenski TLM, kojemu treba osigurati ulaganja od oko 60 milijuna eura.

Najavio je i izmjene Zakona o državnim službenicima po kojemu bi pomoćnici ministara bili profesionalci, a razmišlja se da možda čak i državni tajnici budu profesionalci.

Drugi dan savjetovanja u Opatiji raspravljalo se i o poreznom sustavu, te razvojnim inicijativama.

Mato Crkvenac ocjenjuje da prijedlog proračuna za iduću godinu ne donosi ništa novo, da je to proračun preživljavanja s uprosječenim okvirima.

Smatra uz ostalo da Hrvatskoj treba nacionalni razvojni plan do 2013., da treba aktivirati prednosti kao što su obrazovanje, industrijska i regionalna politika.

(Hina) xbn yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙