FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 16. studenog 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.
ZAGREB, 16. studenog 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.

OPATIJA - Predsjednik Republike Stjepan Mesić poručio je danas sudionicima savjetovanja Ekonomska politika Hrvatske u 2006. da je Hrvatskoj potreban novi model gospodarskog razvoja na temelju razvoja industrije. Trinaesto savjetovanje o ekonomskoj politici Hrvatske, koje je počelo s trodnevnim radom u Opatiji, održava se u organizaciji Hrvatskog društva ekonomista i pod pokroviteljstvom predsjednika Mesića, čije je pismo sudionicima skupa pročitao njegov savjetnik Dubravko Radošević. Mesić je ocijenio da sadašnji model gospodarskog razvoja nije adekvatan razvojnim potrebama Hrvatske te ističe da Hrvatska prije ulaska u EU mora osmisliti vlastitu strategiju ekonomskog razvitka. Mesić se ponovno založio za izradu novog zakona o privatizaciji te za pokretanje saborske rasprave o ekonomskom razvoju Hrvatske.

OPATIJA - Premijer Ivo Sanader zatražio je danas od struke, ekonomista, da povede računa da se turizam uključi u izvoz, da se u BDP uključi siva ekonomija te zatražio sugestiju da li ići ili ne u jedinstvenu stopu poreza, tzv. flat tax. Sanader je u Opatiji, na tradicionalnom 13. savjetovanju Hrvatskog društva ekonomista "Ekonomska politika Hrvatske u 2006.", kazao da je vrijeme da se turizam uvrsti u stavku izvoza te da bi brojke bile sasvim drugačije i u pogledu BDP-a, uvoza i izvoza. Sanader je istaknuo kako bi uključivanje turizma, od kojega se ove godine očekuje prihod od 7,5 milijardi eura, u izvoz značio i drugačiji odnos uvoza i izvoza, da bi izvoz možda bio i za 50 posto, možda i do 70 posto veći. I pred ekonomistima u Opatiji Sanader je ponovio ocjenu da je proračun za iduću godinu ambiciozan, s ambicioznim zahtjevom smanjenja deficita na 3,3 posto BDP-a.

ZAGREB - Prijepodnevni dio današnjeg zasjedanja Hrvatski sabor zaključio je raspravom o predloženoj ratifikaciji Ugovora o zajmu s Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj za projekt financiranja reforme hrvatskog sustava socijalne skrbi. Ratifikaciju su podržali svi klubovi i zastupnici, uvjereni da će zajam uvelike pomoći nužnoj reorganizaciji sustava socijalne skrbi. Projekt socijalne reforme ukupno je vrijedan 45,6 milijuna eura - zajam Banke iznosi 31 milijun, švedska Agencija za međunarodni razvoj sufinancirala bi projekt s 1,6 milijuna eura, dok se hrvatska Vlada obvezuje u idućih pet godina osigurati 14 milijuna eura. Rok otplate zajma je 15 godina s počekom od tri godine.

ZAGREB - Svi saborski klubovi koji su sudjelovali u raspravi, njih četiri, podržali su danas predložene izmjene Zakona o Državnom sudbenom vijeću (DSV), kojima Vlada kani ubrzati stegovne postupke protiv sudaca. Stegovni bi se postupak tako ubrzao jer bi ga vodilo tročlano stegovno vijeće, koje bi se osnovalo, a ne DSV u punom sastavu (13), koji bi donosio konačnu odluku. Produljio bi se apsolutni rok zastare s dvije na tri godine, a suspendirani sudac, protiv kojega je pokrenut stegovni ili kazneni postupak, dok taj postupak traje primao bi samo pola plaće. Žalba Ustavnom sudu ne bi više odgađala razrješenje suca dužnosti.

ZAGREB - Predsjednici Slavonsko-baranjske hrvatske stranke (SBHS), Primorsko-goranskog saveza (PGS) i Međimurskog demokratskog saveza (MDS), koji su prošlog tjedna osnovali saborski klub, danas su u Hrvatskom saboru potpisali međustranački sporazum. Tri regionalne stranke, stoji u Sporazumu, namjeravaju potaknuti rješavanje velikog, a od mnogih političkih snaga zanemarenog problema ravnomjernog razvoja i decentralizacije države. Decentralizaciju, dekoncentraciju tj. izmještanje ministarstava i Vladinih službi iz Zagreba, te regionalizaciju, stranke označavaju svojim primarnim ciljem.

ZAGREB - Ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor istaknula je na današnjoj regionalnoj konferenciji "Opasnosti od pedofilije" da treba učiniti sve na prevenciji i edukaciji te pooštrenju mjera za počinitelje nasilja nad djecom. Tome bi trebale pridonijeti izmjene Kaznenog zakona kojima je cilj zaštita djece, a odnose se na pooštrenje zatvorskih kazni i povišenje donje granice zatvorske kazne za zlostavljače, rekla je Kosor na skupu koji su organizirali Vladin Ured za ljudska prava i Radna skupina za žene Radne zajednice Alpe Jadran. Kosor se zalaže i za jačanje uloge Ureda pravobraniteljice za djecu, koji je u dvije i pol godine zabilježio 46 slučajeva pedofilije, a kojima je bilo obuhvaćeno 84-ero djece.

VUKOVAR - Hrvatski veleposlanik u Srbiji i Crnoj Gori Tonči Staničić rekao je danas u Vukovaru kako je položaj Hrvata u Vojvodini znatno bolji nego prije tri ili pet godina, ali da još nije uspostavljen sustav njihove zaštite. Otegotna je okolnost što su Hrvati u Vojvodini kao nacionalna manjina službeno priznati tek prije četiri godine te još nisu uspostavljeni svi načini njihove zaštite, rekao je Staničić nakon razgovora s vukovarsko-srijemskim županom Božom Galićem o pitanjima prekogranične suradnje između Hrvatske i Srbije i Crne Gore. Položaj hrvatske zajednice u Vojvodini najviše otežava to što nema pravo na uporabu hrvatskog jezika u školama, pravo na informiranje te umjetna podjela hrvatskog korpusa u Vojvodini na Hrvate i Bunjevce.

ZAGREB - Hrvatska udruga sindikata (HUS) u današnjem priopćenju osuđuje postupak Vlade koja je prijedlog proračuna za 2006. uputila u saborsku proceduru, a da prethodno nije pružila priliku socijalnim partnerima da o tome iskažu svoja stajališta. HUS je zbog toga, kao i činjenice da je kvaliteta socijalnog dijaloga nezadovoljavajuća uputio oštar prosvjed premijeru Ivi Sanaderu. HUS poziva sve sindikalne središnjice u Hrvatskoj i udruge civilnog društva, posebice udruge umirovljenika, da zajedno organiziraju potpisivanje peticije građana s ciljem ukidanja povlaštenih mirovina saborskih zastupnika i državnih dužnosnika.

ZAGREB - Europapress Holding (EPH), po zadnjim podacima, u svom vlasništvu ima više od 70 posto temeljnog kapitala Slobodne Dalmacije iz Splita. EPH, nakon obavljene dokapitalizacije privatnim izdanjem 834.680 dionica što predstavlja 54,10 posto temeljenog kapitala, sada raspolaže sa ukupno 1.079.867 dionica društva. Dokapitalizacija je, rješenjem Trgovačkog suda u Splitu od 27. listopada ove godine, registrirana u sudskom registru.

ZAGREB - Glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan imenovan je stranačkim povjerenikom za Šibenik i Šibensko-kninsku županiju, a nakon što je prije pet dana Glavni odbor SDP-a raspustio šibenski ogranak i županijska tijela stranke, doznaje se danas u SDP-u. Dragovan bi u roku od 30 dana trebao u toj županiji organizirati novu konvenciju na kojoj bi se izabralo novo vodstvo. Glavni odbor prošloga je petka s 28 glasova za i 13 protiv izglasao raspuštanje šibenske gradske organizacije i smjenu županijskog vodstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙