FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čavić: Republika Srpska odavno prestala biti država

BANJA LUKA, 17. studenog 2005. (Hina) - Predsjednik Srpske demokratskestranke (SDS) i predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić rekao je, uintervjuu za banjalučke "Nezavisne novine" od četvrtka, kako je BiHpodjednako "njegova država kao što je to i za (predsjednika SDASulejmana) Tihića i (predsjednika HDZ BiH Dragana) Čovića", te dapostojanje srpskoga entiteta ne ugrožava suverenost BiH.
BANJA LUKA, 17. studenog 2005. (Hina) - Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) i predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić rekao je, u intervjuu za banjalučke "Nezavisne novine" od četvrtka, kako je BiH podjednako "njegova država kao što je to i za (predsjednika SDA Sulejmana) Tihića i (predsjednika HDZ BiH Dragana) Čovića", te da postojanje srpskoga entiteta ne ugrožava suverenost BiH.

"Neprihvaćanje političke realnosti proizvodi konfrontaciju i SDS više ne može sebi priuštiti luksuz da bude konstantno u konfrontaciji na svim mogućim adresama", rekao je predsjednik Republike Srpske odgovarajući neizravno na kritike politike koju vodi, a koje dolaze iz njegove stranke. "Moramo živjeti od političkih realnosti, a ne od iracionalnosti, totalitarizma, idolopoklonstva. To nije moguće. Moramo prihvatiti tu činjenicu i graditi u tom ambijentu politiku koja ima jasno stajalište", dodao je Čavić.

Čavić je istaknuo kako je nužno "razbiti tabue" i "shvatiti da je RS davno prestala biti država".

"Od potpisivanja Daytona 1995. godine ona je prestala biti država i postala je entitet u okviru BiH. Od tada mi smo se samo u manjoj ili većoj mjeri prilagođavali činjenici da nismo država nego entitet", istaknuo je predsjednik RS.

Prema njegovim riječima, posebno se loše ocjenjuje kada SDS manifestrira takvu realnost, pa su prigovori koji mu se upućuju usmjereni na to da politika koju on vodi navodno ne pripada biću SDS-a kako ga drugi doživljavaju. "Bit je u tome da SDS ima pravo sudjelovati u svim tim procesima i svoju politiku manifestirati javno", rekao je Čavić.

Do ove izjave dolazi uoči nastavka razgovora bosanskohercegovačkih čelnika u Washingtonu povodom promjena Ustava BiH, započetih prošlog vikenda u Bruxellesu. Glavni predmet sporenja u prvim razgovorima bilo je postojanje Republike Srpske, pa su tako predstavnici SDA i HDZ inzistirali na ukidanju RS kao zasebnog entiteta u BiH, dok se čelnici i vlasti i oporbe u RS tome suprotstavljaju.

Čelniku RS i SDS-a upućuju se optužbe iz njegove stranke da je previše kooperativan sa stajalištima međunarodne zajednice. Do sukoba unutar SDS došlo je prije svega na pitanju ukidanja vojske RS, koja je sada u sastavu države BiH te na pitanju reforme policije, koja je u listopadu konačno prihvaćena u Parlamentu RS.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙