FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Računi srednjih škola u polovici županija bit će odblokirani do kraja godine

ZAGREB, 16. studenog 2005. (Hina) - Ministarstvo znanosti, obrazovanjai športa nada se da će od 150 hrvatskih srednjih škola čiji su računiu blokadi, do kraja ove godine biti deblokirane škole u pola hrvatskihžupanija, dok će ostale škole biti deblokirane u 2006. godini, rekaoje na današnjoj konferenciji za novinare državni tajnik za srednješkolstvo Želimir Janjić.
ZAGREB, 16. studenog 2005. (Hina) - Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa nada se da će od 150 hrvatskih srednjih škola čiji su računi u blokadi, do kraja ove godine biti deblokirane škole u pola hrvatskih županija, dok će ostale škole biti deblokirane u 2006. godini, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare državni tajnik za srednje školstvo Želimir Janjić.

Podsjetio je kako su se škole našle u blokadi sudskim ovrhama zbog neisplate dugovanja za smjenski rad i regres.

Još od Vlade Ivice Račana naslijeđen je dug za sustav osnovnog, srednjeg i visokog školstva u ukupnom iznosu od 487 milijuna kuna, a do sada je isplaćeno 212 milijuna kuna. Za cijeli sustav još treba isplatiti 275 milijuna kuna, od čega 75 milijuna školama u blokadi, rekao je Janjić.

Po njegovim riječima, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa će preraspodjelom sredstava osigurati novac za podmirenje dugova blokiranih škola u polovici županija, dok će se sredstava za drugu polovicu osigurati u proračunu za iduću godinu, te će biti isplaćena u siječnju.

Većina dugova proizlazi iz 2001. godine, kada je tadašnji ministar Vladimir Strugar potpisao s tadašnjom predsjednicom Nezavisnog sindikata srednjih škola Vesnom Kanižaj aneks Kolektivnog ugovora koji zaposlenima u srednjim školama jamči isplatu regresa u visini prosječne plaće.

Kako Račanova Vlada taj regres nikada nije isplatila, nastavnici su tužili državu i umjesto po 3.557 kuna, koliko su trebali dobiti za regres, sudskim ovrhama isplaćuje im se po 12.837 kuna.

Janjić je također rekao da su se sredstvima za nastale dugove mogle povećati plaće u osnovnom i srednjem školstvu za 15 posto ili isplatiti gotovo 1,5 plaća.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙