FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Razriješen direktor slovenskog "Mercatora"

LJUBLJANA, 16. studenoga 2005. (Hina) - Dugogodišnji direktortrgovačkog lanca "Mercator" Zoran Jankovič smijenjen je u utorak trigodine prije kraja svog sadašnjeg mandata, a razlozi smjene vodećegčovjeka najveće slovenske kompanije koja je zadnjih pet godinaproširila svoje djelovanje na većinu država jugoistočne Europe za sadanisu poznati.
LJUBLJANA, 16. studenoga 2005. (Hina) - Dugogodišnji direktor trgovačkog lanca "Mercator" Zoran Jankovič smijenjen je u utorak tri godine prije kraja svog sadašnjeg mandata, a razlozi smjene vodećeg čovjeka najveće slovenske kompanije koja je zadnjih pet godina proširila svoje djelovanje na većinu država jugoistočne Europe za sada nisu poznati.

Jankoviča je smijenio novi nadzorni odbor formiran nakon što je vlada udio državnih fondova u "Mercatoru" prije dva mjeseca prodala Pivovarni Laško i Drogi Kolinska.

Slovensko novinstvo u nekim komentarima ocjenjuje da je riječ o legitimnom potezu novih vlasnika koji možda ima i političku pozadinu. Jankovič je bio jedan od najprestižnijih menadžera u Forumu 21, neformalnoj udruzi gospodarstvenika i političara koju je formirao bivši predsjednik države Milan Kučan pa ima špekulacija o Jankoviču kao sponzoru stranaka Kučanove političke opcije.

"Mercatorova" grupa, koja kontrolira oko polovice maloprodaje u Sloveniji, ima oko 15.000 zaposlenih, te značajne ambicije na tržištu Hrvatske, BiH i Srbije, u prvih je devet mjeseci ove godine ostvarila gotovo 10 milijardi kuna prihoda, što je 8,6 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

Uprava je poslovanje ocijenila kao uspješno, pa je Jankovič razriješen s formulacijom da se smjenjuje bez razloga koji bi bili povezani s neuspjehom u poslovanju ili nekom drugom pogreškom.

Jankoviča, koji je osam godina vodio "Mercator", obično povezuju sa strategijom širenja kompanije na područja bivše Jugoslavije. Povremeno su na Jankovičev račun stizale i kritike o prevelikoj ekspanziji te sumnje da je "Mercator" zbog toga išao u prevelika zaduženja.

Neki novinski i poslovni komentatori u Sloveniji iznose mišljenje da je upravo širenje "Mercatora" u pravcu "juga" od novih vlasnika ocijenjeno neuspješnim i da žele ulazak u "Mercator" jakog inozemnog partnera iz Europe.

Jankovič je nakon smjene rekao da je pristao otići kako ne bi škodio poslovnom položaju poduzeća, ali je odbio tvrdnje da se sa smjenom složio, odnosno da je razrješnica bila "sporazumna".

"Mercatorom" će se na zahtjev parlamentarne oporbe baviti i novoustanovljeno parlamentarno povjerenstvo kako bi ispitalo opravdanost prodaje državnih udjela Pivovarni Laško i Drogi Kolinski.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙