FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski mediji o zaplijenjenom eksplozivu za terorističke napade

LJUBLJANA,15. listopada(Hina) - Od jedne do deset godina zatvora moglebi dobiti osobe upletene u krijumčarenje eksploziva i oružja koje sukrajem prošlog tjedna uhitili slovenski specijalci na parkiralištutrgovine Keros blizu Rogaške Slatine, među kojima je jedan hrvatskidržavljanin, dok se za drugim traga, objavljuju u utorak slovenskimediji.
LJUBLJANA,15. listopada(Hina) - Od jedne do deset godina zatvora mogle bi dobiti osobe upletene u krijumčarenje eksploziva i oružja koje su krajem prošlog tjedna uhitili slovenski specijalci na parkiralištu trgovine Keros blizu Rogaške Slatine, među kojima je jedan hrvatski državljanin, dok se za drugim traga, objavljuju u utorak slovenski mediji.

Naime, slovenski tisak u utorak s nešto više detalja kombinira podatke koje je o tom slučaju ponedjeljak na konferenciji za novinare dao šef kriminalističke policije u Celju Robert Mravljak, a djelomično se poziva na neslužbene izvore na policiji.

Istražni sudac je nakon saslušanja odredio pritvor za 44-godišnjeg slovenskog poduzetnika B.R. iz okolice Kamnika, 45-godišnjeg K.H. - bosanskohercegovačkog državljanina sa prebivalištem u Sloveniji, te jednog 25-godišnjeg hrvatskog državljanina čije se ime službeno ne navodi, ali je prema napisima iz medija poznato da se radi o Tomislavu Dobričeviću (25) iz Družilovca koji je hrvatskoj policiji poznat samo po prometnoj nesreći u kojoj je poginula jedna osoba, ali ne i po nekim težim kaznenim djelima.

Na slobodu je pušten 40-godišnji I.H. iz Ljubljane, a za 33-godišnjim hrvatskim državljaninom raspisana je tjeralica.

Iz izvora bliskog hrvatskoj policiji, koji nije želio biti imenovan, doznaje se da je riječ o Krešimiru Vještici iz Velike Gorice. On je hrvatskoj policiji od ranije poznat po sedam kaznenih prijava - iznuda, razbojstva, prijevara i krivotvorenja.

Protiv petorice osumnjičenih uloženo je šest kaznenih prijava sa sumnjom nedozvoljene proizvodnje i trgovine oružjem.

Budući da su djelovali kao skupina, odnosno organizacija, riječ je o kvalificiranom obliku kaznenog djela za koje se može dobiti od jedne do deset godina zatvora, rekao je Mravljak.

Za vrijeme policijskog saslušanja nisu mnogo otkrili, no Mravljak kaže da se to i očekivalo, a na pitanje jesu li su možda obznanili naručitelje eksploziva, odgovorio je da se u ovoj fazi slovenski kriminalisti nisu koncentrirali na to pitanje nego na dokazivanje kaznenog djela na području nedozvoljene proizvodnje i trgovine oružjem.

Akcija slovenske policije, tijekom koje se povezala i s hrvatskom policijom, trajala je godinu dana. Osumnjičenicima je zaplijenjeno sedam kilograma gama 2 eco ekspoloziva (koji je koristila al-Oaida pri napadu na madridsku podzemnu željeznicu), pet kilograma austrogela G1, tri automatske puške, dvije vojničke automatske puške škorpion i poluautomatski pištolj.

Mravljak je, kako navodi ljubljanski list "Dnevnik" rekao da su u Sloveniju to oružje i eksploziv bili prokrijumčareni iz Hrvatske i BiH. Oružje i eksploziv, po njegovoj su ocjeni, trebali završiti u Italiji i "drugim državama Europske unije".

"Slovenija nije ciljna država terorista, odnosno terorističkih skupina", rekao je Mravljak, ali je pojasnio da je Slovenija s gledišta terorističkih skupina idealan prostor za logističku potporu. Usto je naveo kako je riječ o velikom uspjehu slovenske policije jer bi ugled države bio narušen da je eksploziv završio u ciljnim državama.

Prema podacima koje iznosi ljubljansko "Delo", uhićeni su krijumčari oružja i eksploziva pripadali dvjema različitim skupinama, a i oružje i eksploziv nisu zaplijenjeni odjednom.

"Delo" koje vijest o zaplijeni i cijelom slučaju objavljuje pod naslovom "Spriječili masakr po madridskom modelu" navodi da su specijalci dio eksploziva otkrili još u četvrtak u jednom kombiju u mjestu Tržič, četrdesetak kilometara sjeverno od Ljubljane.

Upravo s eksplozivom tipa gama 2 eco al-Qaida je lani napala Madrid, gdje ga je bilo uporabljeno samo 12 kilograma. "Upravo taj trag povezuje slovenske i hrvatske kurire opasnom robom i međunarodni terorizam", navodi "Delo".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙