FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oštetili Primus banku za 1,5 milijuna kuna

ZAGREB, 16. studenog 2005. (Hina) - Zagrebačka policija kazneno jeprijavila bivšu predsjednicu Uprave i još jednu članicu Uprave Primusbanke te direktora tvrtke koju je banka osnovala, zbog sumnje da suzlouporabama u poslovanju, štetnim ugovorima i krivotvorenjem ispravabanku oštetili za više od 1,5 milijuna kuna.
ZAGREB, 16. studenog 2005. (Hina) - Zagrebačka policija kazneno je prijavila bivšu predsjednicu Uprave i još jednu članicu Uprave Primus banke te direktora tvrtke koju je banka osnovala, zbog sumnje da su zlouporabama u poslovanju, štetnim ugovorima i krivotvorenjem isprava banku oštetili za više od 1,5 milijuna kuna.

Bivšu direktoricu banke Zdenku Batinić sumnjiči se da je s kolegicom oštetila banku za više od milijun kuna sklopivši štetni ugovor i krivotvoreći dokumente te da je temeljem nekoliko predračuna tvrtki koju je vodio osumnjičeni muškarac, od kolovoza 2003. do ožujka 2004., isplatila više od 720 tisuća kuna.

Buteljirana vina za koja je platila veliku svotu nikada nisu isporučena, a policija tvrdi da su predračuni sastavljeni samo zbog plasiranja novca i neistinitog prikazivanja dužničko-vjerovničkog odnosa banke i trgovačkog društva.

S obzirom da je banka osnivač trgovačkog društva, želio se izbjeći ugovor o kreditiranju i to beskamatno, a sve s ciljem da se neistinito prikaže manja izloženost banke prema toj tvrtki, ističu u policiji.

Od cijelog iznosa tvrtka je vratila tek nešto više od 280 tisuća kuna, pa se ostalih 447 tisuća kuna vodi kao protupravna imovinska korist na štetu banke.

Štetni ugovor direktorica banke je uz pomoć članice Uprave Doroteje Juras sklopila u listopadu 2004., unatoč zabrani Hrvatske narodne banke. Kao osiguranje da će vlasniku depozita vratiti novac i pripadajuće kamate čelnice banke zaključile su dodatak ugovoru o oročenom depozitu i dostavile dvije bjanko-zadužnice na više od milijun kuna, koje su kasnije i naplaćene.

Također ih se sumnjiči da su lani sastavile ugovor o kratkoročnom kreditu prema kojemu je banka isplatila više od 77 tisuća eura korisniku koji o tome nije ništa znao. To su učinile kako bi kredit evidentirale u poslovnim knjigama i stvorile fiktivni dužničko-vjerovnički odnos i kako bi poravnale iznos s drugog računa kojim su one nezakonito raspolagale, tvrde u policiji.

Odlukom Hrvatske narodne banke Primus banci je zbog nezakonita poslovanja, u prosincu prošle godine, oduzeta licenca za rad i pokrenuta je prisilna likvidacije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙