FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Libby se ne osjeća krivim u slučaju agentice CIA-e

WASHINGTON,3. studenoga 2005.(Hina) - Bivši predstojnik uredapotpredsjednika Dicka Cheneya, Lewis Libby izjavio je u četvrtak da sene osjeća krivim za odavanje imena tajne agentice CIA-e, a taj slučajima sve izglede da ponovno usmjeri pozornost na razloge administracijepredsjednika Georgea W. Busha za rat u Iraku.
WASHINGTON,3. studenoga 2005.(Hina) - Bivši predstojnik ureda potpredsjednika Dicka Cheneya, Lewis Libby izjavio je u četvrtak da se ne osjeća krivim za odavanje imena tajne agentice CIA-e, a taj slučaj ima sve izglede da ponovno usmjeri pozornost na razloge administracije predsjednika Georgea W. Busha za rat u Iraku.

"Ne osjećam se krivim", izjavio je Libby na prvom pojavljivanju pred sudom u Washingtonu odgovarajući na točke optužnice koja ga tereti za ometanje istrage, laganje i krivokletstvo.

Libby je dao ostavku na mjesto predstojnika ureda potpredsjednika Cheney pošto je prošlog tjedna optužen nakon dvogodišnje istrage o o tome tko je iz Bushove administracije odao novinarima ime tajne agentice CIA-e Valerie Plame.

Ime agentice procurilo je u medije u srpnju 2003. nakon što je njezin suprug Joseph Wilson optužio administraciju da je izvrtala obavještajne podatke kako bi opravdala napad na Irak.

Optužnica je dodatno uzdrmala administraciju predsjednika Busha u vrijeme dok se Bijela kuća suočava s političkim problemima zbog visokih žrtava američkih vojnika u Iraku koje su prešle 2.000, sporog reagiranja na uragan Katrinu i rastućih cijena benzina.

Bushov glavni politički savjetnik Karl Rove, koji je također predmet istrage, nije optužen, ali je ostao pod istragom i još može biti optužen što predstavlja daljnju opasnost za Bijelu kuću.

Očekuje se da će suđenje Libbyju potrajati i da će u prvi plan postaviti pitanje je li Bushova administracija manipulirala obavještajnim podacima kako bi dobila razlog za rat u Iraku.

Moguće je da će važni članovi Bijele kuće, uključujući potpredsjednika Cheneya, jednog od glavnih zagovornika rata u Iraku, biti prisiljeni svjedočiti.

Prema optužnici, Libby je dobio informaciju o identitetu agentice Plame u lipnju 2003. od potpredsjednika Cheneya i od dužnosnika State Departmenta i CIA-e, a potom je dao novinarima dnevnika The New York Times i tjednika Time. Libby je u istrazi tvrdio da je informaciju dobio od novinara televizije NBC što se pokazalo netočnim.

Joseph Wilson je optužio Bushovu administraciju da je prikrila nalaze njegove istrage o tome je li režim Sadama Huseina nastojao doći do urana iz Nigera za svoj nuklearni program. Wilsonova istraga je utvrdila da to nije slučaj no unatoč tome predsjednik Bush je optužio Irak da nastoji razviti oružje masovnog uništenja.

Kasnije se pokazalo da nikakvo oružje masovnog uništenja nije pronađeno u Iraku.

Wilson je ustvrdio da je Bushova administracija odala ime njegove supruge kako bi mu se osvetila za njegovu kritiku politike prema Iraku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙