FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen prijedlog antikorupcijskog programa

ZAGREB, 2. studenog 2005. (Hina) - Ministarstvo pravosuđa predstaviloje u srijedu novi prijedlog Nacionalnog programa za borbu protivkorupcije koji bi, za razliku od sadašnjeg, naglasak stavio na, kakokažu u Ministarstvu, provođenje antikorupcijskih mjera, a ne samo nadonošenje zakona koji bi ih regulirao.
ZAGREB, 2. studenog 2005. (Hina) - Ministarstvo pravosuđa predstavilo je u srijedu novi prijedlog Nacionalnog programa za borbu protiv korupcije koji bi, za razliku od sadašnjeg, naglasak stavio na, kako kažu u Ministarstvu, provođenje antikorupcijskih mjera, a ne samo na donošenje zakona koji bi ih regulirao.

Po riječima ministrice pravosuđa Vesne Škare Ožbolt, Nacionalni program za suzbijanje korupcije od 2006. do 2008. posebno će se usredotočiti na sudstvo, zdravstvo, lokalnu samoupravu i političke stranke, odnosno područja društvenog života koja građani prepoznaju kao najkorumpiranija.

"Važno je da svakoj odgovornoj, otvorenoj i poštenoj vlasti suzbijanje korupcije bude prirodan interes i unutarnja potreba", kazala je ministrica. Dodala je da će prijedlog s konkretnim antikorupcijskim mjerama i ciljevima te rokovima u kojima bi se trebao realizirati uskoro biti upućen Vladi. Očekuje i da bi ga Hrvatski sabor, konsenzusom svih parlamentarnih stranaka, trebao usvojiti do kraja ove godine.

Temeljni cilj novog programa je prevencija te efikasnije i brže otkrivanje korupcije, ali i pojačana represija, koja je važan i nužan korektiv, istaknula je Škare Ožbolt. Ona smatra da će prihvaćanjem Programa Vlada pokazati da do kraja svog mandata želi problem korupcije svesti na razinu na kojoj ona neće biti zapreka društvenom, gospodarskom i političkom razvoju te gdje je građani neće doživljavati kao smetnju svojih sloboda, prava i interesa.

Stoga je za nadzor provedbe antikorupcijskog programa predviđeno osnivanje Nacionalnog vijeća u kojem će biti saborski zastupnici, predstavnici poslodavaca, sindikata, nevladinih udruga, nezavisnih stručnjaka i medija.

Voditelj radne skupine koja je sastavila prijedlog Josip Kregar kazao je da Program sadrži 82 konkretne mjere za suzbijanje korupcije. "Očekujemo da iza toga stanu sve političke snage koje žele da se korupcija suzbije kao prepreka društvenom razvoju", kazao je Kregar, ocjenivši da ovim dokumentom Hrvatska ima priliku dokazati svoju opredjeljenost pravnoj državi, vladavini prava i ulasku u EU.

"Iako se Program donosi za budućnost, on ne znači aboliciju nedjela počinjenih u prošlosti", kazao je pravni stručnjak Željko Horvatić koji smatra da bi trebalo provesti nadzor nad kaznenim postupcima koji se vode zbog korupcije i ujednačiti sudsku praksu, posebno na Vrhovnom sudu.

Predsjednik Transparency Internationala Hrvatska Zorislav Antun Petrović, čija je organizacija nedavno izvijestila o najgorim precepciji korupcije u posljednjih pet godina u Hrvatskoj, izrazio je nadu da će ovaj program proći bolje nego prethodni i da će za njegovo prihvaćanje biti dovoljno političke volje. "Do sada se pokazalo da je izglasavanje bilo najlakši dio, a da se kasnije zaglavilo", kazao je.

Prema nedavno objavljenim rezultatima istraživanja Transparency Internationala, percepcija korupcije u Hrvatskoj najgora je u posljednjih pet godina, a Hrvatska je u odnosu na lani nazadovala u borbi protiv korupcije. S ocjenom 3,4 dijeli 70. mjesto među 159 zemalja obuhvaćenih ovogodišnjim istraživanjem, a lani je s ocjenom 3,5 zauzela 67. mjesto između 146 zemalja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙