FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Fujimori uhapšen u Čileu

SANTIAGO/LIMA, 7. studenoga 2005. (Hina/Reuters) - Bivši peruanskipredsjednik Alberto Fujimori, protiv kojega je u Peruu izdanameđunarodna tjeralica zbog kršenja ljudskih prava i korupcije, uhićenje tijekom iznenadnog posjeta Čileu, objavio je u ponedjeljakperuanski ministar vanjskih poslova Oscar Maurtua.
SANTIAGO/LIMA, 7. studenoga 2005. (Hina/Reuters) - Bivši peruanski predsjednik Alberto Fujimori, protiv kojega je u Peruu izdana međunarodna tjeralica zbog kršenja ljudskih prava i korupcije, uhićen je tijekom iznenadnog posjeta Čileu, objavio je u ponedjeljak peruanski ministar vanjskih poslova Oscar Maurtua.

Fujimori, predsjednik Perua od 1990. do 2000., skrivao se u Japanu, domovini svojih predaka, od studenoga 2000. godine kada je zbog korupcijskog skandala bio prisiljen napustiti vlast i zemlju. U nedjelju je neočekivano je doputovao u Peruu susjedni Čile gdje se mislio pripremati za povratak u zemlju kao kandidat na izborima 2006.

Marutua je izjavio novinarima u Limi da je Fujimorija uhitila čileanska policija u njegovu hotelu i odvela ga istražnom sucu.

"Čileanski sudovi su izdali nalog za uhićenjem Fujimorija na peruanski zahtjev. Nakon toga je uhićen", rekao je peruanski ministar vanjskih poslova.

Fujimori je stigao u Čile u vrijeme napetih odnosa između Čilea i Perua, nakon što je peruanski Kongres prošloga tjedna izglasao zakon kojim svojata čileanski morski teritorij.

Peru je dosad neuspješno pokušavao ishoditi izručenje Fujimoria iz Japana, a ove je godine planirao i uputiti tužbu Međunarodnom sudu u Haagu kako bi prisilio Japan da ga izruči kako bi mu se sudilo u Peruu.

Fujimori je optužen za 21 kazneno djelo, među kojima su korupcija i politička odgovornost zbog ubojstava 25 ljudi, među kojima i jedno dijete, koja su početkom 1990-ih izvršili tzv. odredi smrti

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙