FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izaslanstvo Suda BiH u Washigtonu

WASHINGTON,15. studenoga 2005.(Hina) - Pravosuđe Bosne i Hercegovineočekuje da bi osuđeni Ante Jelavić koji se trenutačno nalazi u bijegumogao izdržavati zatvorsku kaznu u Hrvatskoj, rekla je u utorak uWashingtonu predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso.
WASHINGTON,15. studenoga 2005.(Hina) - Pravosuđe Bosne i Hercegovine očekuje da bi osuđeni Ante Jelavić koji se trenutačno nalazi u bijegu mogao izdržavati zatvorsku kaznu u Hrvatskoj, rekla je u utorak u Washingtonu predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso.

Jelavić je u listopadu u BiH nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora zbog zloporabe novčane pomoći iz Hrvatske u slučaju Hercegovačka banka i pretpostavlja se da se skriva u Hrvatskoj.

Slučaj bivšeg člana Predsjedništva BiH u fazi je žalbenog postupka.

"Ako žalba bude odbačena i ostane presuda zatvora od 10 godina slučaj će biti ustupljen hrvatskom pravosuđu na izvršenje shodno ugovorima između Hrvatske i BiH", rekla je Kreso govoreći u washingtonskom Centru za strateške i međunarodne studije (CSIS).

Jelavić je i hrvatski državljanin, a Hrvatska ne izručuje svoje državljane drugim zemljama.

Budući da Hrvatska i BiH imaju međusobne ugovore za takve slučajeve Jelavić bi ukoliko bude uhvaćen u Hrvatskoj trebao izdržavati kaznu u hrvatskom zatvoru, rekla je Kreso.

U povodu 10. obljetnice Daytonskog sporazuma, Kreso je zajedno s drugim pravosudnim dužnosnicima BiH u CSIS-u govorila o radu državnog Suda BiH u Sarajevu, posebice njegova Sudskog vijeća za ratne zločine koje počelo s radom u siječnju 2005.

I na desetu obljetnicu Daytona dva najvažnija optuženika za ratne zločine, Radovan Karadžić i Ratko Mladić, još su u bijegu nastojeći izbjeći suđenje pred Haškim sudom koji bi trebao prestati s radom 2010.

Tajnik Sudskog vijeća za ratne zločine i Vijeća za organizirani kriminal Suda BiH Michael Johnson je kazao da je činjenica da Mladić i Karadžić nisu uhićeni govori da međunarodna zajednica nije dovoljno učinila kako bi bili privedeni pravdi. "Da je dovoljno učinila bili bi uhićeni", rekao je on.

Kreso je rekla da ako Mladić i Karadžić ne budu uhvaćeni do završetka rada Haškog suda nego kasnije, sudilo bi im se ovisno o mjestu gdje budu uhićeni- u BiH ili u Srbiji i Crnoj Gori.

Pravosudni dužnosnici su istaknuli da Sud BiH ovisi o međunarodnoj zajednici pravno i financijski.

Sudsko vijeće za ratne zločine koje je međunarodna zajednica i osnovala vode dva međunarodna i jedan domaći sudac kako bi se osigurala objektivnost. Tek za pet godina međunarodne suce trebali bi zamijeniti domaći. Slično je i s tužiteljstvom gdje u odjelu za ratne zločine uz domaće tužitelje rade i međunarodni.

Sud bez međunarodne financijske pomoći uopće ne bi mogao funkcionirati. "Ovdje smo da bi dobili političku i materijalnu pomoć", rekla je Kreso.

Johnson je rekao da se očekuje da će zemlje donatori iz Europe i Sjeverne Amerike osigurati novac potreban za rad Suda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙