FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirija za dijalog sa SAD-om i suđenje Haririjevim ubojicama

ZAGREB/DAMASK, 27. listopada 2005. (Hina) - Sirijski predsjednik Basharel Assad obećao je u pismima Washingtonu, Londonu i Parizu suradnju isuđenje Sirijcima koji bi mogli biti povezani s ubojstvom bivšeglibanonskog premijera Rafika Haririja, a službeni sirijski dnevni listu četvrtak je pozvao na suradnju sa SAD-om.
ZAGREB/DAMASK, 27. listopada 2005. (Hina) - Sirijski predsjednik Bashar el Assad obećao je u pismima Washingtonu, Londonu i Parizu suradnju i suđenje Sirijcima koji bi mogli biti povezani s ubojstvom bivšeg libanonskog premijera Rafika Haririja, a službeni sirijski dnevni list u četvrtak je pozvao na suradnju sa SAD-om.

"Izjavio sam da je Sirija nedužna za taj zločin i spreman sam na akciju kako bih izveo pred sud bilo kojeg Sirijca za kojeg bi postojali konkretni dokazi da je povezan s tim zločinom", napisao je Assad u pismima SAD-u, Britaniji i Francuskoj.

Kako je u srijedu prenio američki dnevnik Washington Post, Assad je u pismima zanijekao odgovornost svoje zemlje za atentat 14. veljače na bivšeg libanonskog premijera te upozorio da je UN-ovo izvješće o ubojstvu Haririja koje optužuje Siriju zapravo političko sredstvo pritiska na njegovu zemlju.

Bilo kakav međunarodni pritisak na Siriju imao bi "ozbiljne posljedice" za regiju, upozorio je Assad.

Službeni list sirijske vlade u četvrtak se oglasio pozivom na dijalog sa Sjedinjenim državama napisavši da se "jezikom pritiska i prijetnji koriste američki predsjednik George W. Bush i njegova državna tajnica Condoleezza Rice", prenijela je kineska agencija na internetu Xinhuanet

"Nije vrijeme za korištenje sile, koja se pokazala kao neuspjeh u drugim dijelovima svijeta već za dijalog... jer Sirijci i Amerikanci imaju mnogo toga zajedničkog i jer su Amerikanci prijateljski narod", napisao je u uvodniku sirijski dnevni list Al-Thawra.

SAD i dio europskih zemalja prijete Siriji sankcijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda zbog nesuradnje no Vijeće je podijeljeno oko odluke treba li uvesti sankcije ili pričekati do završetka UN-ove istrage o ubojstvu najaveljene za 15. prosinca.

Glasnogovornik američke vlade J. Adam Ereli izrazio je sumnju u punu suradnju Sirije, prenio je Washington Post.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙