FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Đukanović-Berisha: Pitanje Kosova riješiti dijalogom

PODGORICA, 18. listopada 2005. (Hina) - Crnogorski premijer MiloĐukanović izjavio je, nakon razgovora sa svojim albanskim kolegomSalijem Berishom u utorak u Podgorici, da je Crna Gora zainteresiranada se status Kosova riješi do sredine iduće godine, uz dijalogBeograda i Prištine i posredovanje međunarodne zajednice.
PODGORICA, 18. listopada 2005. (Hina) - Crnogorski premijer Milo Đukanović izjavio je, nakon razgovora sa svojim albanskim kolegom Salijem Berishom u utorak u Podgorici, da je Crna Gora zainteresirana da se status Kosova riješi do sredine iduće godine, uz dijalog Beograda i Prištine i posredovanje međunarodne zajednice.

Đukanović je izrazio želju da rješenje kosovskog pitanja bude posljednji sigurnosni problem u regiji koji će učvrstiti stabilnost Balkana.

Berisha je kazao da status Kosova treba riješiti u skladu s voljom njegovih građana koji žele neovisnost i naveo da se vlada u Tirani zauzima za poštivanje prava nealbanskog stanovništva i povratak raseljenih, te da je dijalog Beograda i Prištine nužan.

"Albanska vlada će u tom smislu nastupati prema tijelima vlasti na Kosovu", kazao je Berisha i ocijenio da je na Kosovu ostvaren veliki napredak, što potvrđuje otvaranje pitanja rješavanja njegova statusa.

Crnogorski premijer je kazao da je albanskog kolegu upoznao i s planovima crnogorske vlade o definiranju državnog statusa i organiziranju referenduma o državnom statusu na proljeće iduće godine, navodeći "da će nakon referenduma neovisna Crna Gora biti ne samo faktor stabilnosti, već i faktor učvršćivanja dobrosusjedstva i prijateljstva u regiji".

Berisha je također kazao da treba poštivati pravo građana Crne Gore na samoodređenje u skladu s ustavom.

Dvojica dužnosnika najavila su da će suradnja dviju zemalja u sljedećem razdoblju biti usmjerena prvenstveno na razvoj cestovne infrastrukture, suradnju u energetici i borbi protiv organiziranog kriminala.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙