FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dobitnica Nobelove nagrade Shirin Ebadi dobija prijetnje smrću

BEČ, 15. studenog 2005. (Hina/DPA) - Dobitnica Nobelove nagrade za mir2003. Shirin Ebadi izjavila je u utorak da je primila nekolikoprijetnji smrću u Iranu, svojoj domovini.
BEČ, 15. studenog 2005. (Hina/DPA) - Dobitnica Nobelove nagrade za mir 2003. Shirin Ebadi izjavila je u utorak da je primila nekoliko prijetnji smrću u Iranu, svojoj domovini.

Nobelova nagrada nije ju zaštitila od represije, rekla je Ebadi u intervjuu za novine Die Presse na marginama međunarodne konferencije u Beču na temu "Islam u pluralističkom svijetu".

"Prijete mi smrću u Iranu. Stalno dobivam anonimna prijeteća pisma. Optužuju me za zagovaranje zapadnjačkih ljudskih prava i za djelovanje protiv interesa Irana".

"Već sam jednom bila u zatvoru i dva puta su pokušani napadi na mene. Čudom sam ostala živa", rekla je Ebadi, odvjetnica i aktivistkinja za ljudska prava.

Prema njezinim riječima, otkad je u lipnju za predsjednika izabran Mahmud Ahmadinedžad situacija u Iranu postala je "stroža".

Međutim, iranski Ustav ne daje predsjedniku velike ovlasti, dodala je.

Govoreći o Ahmadinedžadovu prethodniku Mohamedu Hatamiju, Ebadi je kazala da je on "duboko u srcu vjerovao u refomu, ali nije mogao ništa učiniti".

Tijekom Hatamijeva mandata Ebadi je bila uhićena. "Hatami je rekao da mu je vrlo žao zbog toga. Nije mogao ništa učiniti. Sada nije puno drukčije, ali predsjednik više ne upućuje isprike".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙