FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Ha'aretz - čelnik hrvatske krajnje desnice "žali" zbog holokausta

ZAGREB, 15. studenog 2005. (Hina) - Čelnik hrvatske krajnje desnice predsjednik hrvatske pro-nacističke Stranke prava, Anto Đapić jučer jeokončao posjet Izraelu, kao dio njegovih napora za rehabilitacijomstranke, ali njegovi izraelski domaćini nisu surađivali, piše u utorakizraelski Ha'aretz.
ZAGREB, 15. studenog 2005. (Hina) - Čelnik hrvatske krajnje desnice predsjednik hrvatske pro-nacističke Stranke prava, Anto Đapić jučer je okončao posjet Izraelu, kao dio njegovih napora za rehabilitacijom stranke, ali njegovi izraelski domaćini nisu surađivali, piše u utorak izraelski Ha'aretz.

List navodi da je Đapićev zahtjev za službenim posjetom Izraelu bio odbijen, te da je gradonačelnik grada Ariela prvo pristao na bratimljenje tog grada s Osijekom, ali je "u zadnji tren promijenio mišljenje, a čak je i Yad Vashem svojim službenicima dao upute da Đapić posjet muzeju ne smije iskoristiti za priliku za propagadnu fotografiju".

Đapić je u ekskluzivnom intervjuu za Ha'aretz izrazio "duboko žaljenje zbog zločina počinjenih prema židovskom narodu od strane mog naroda", te obećao da će se boriti protiv anti-semitizma i nijekanja holokausta, ali nije kritizirao čelnika HSP-a u doba Drugog svjetskog rata Antu Pavelića.

"Izraelci imaju sva prava da prema nama budu sumnjičavi, ali mi želimo da nam pruže priliku. Želimo se osloboditi predrasuda i pripremiti ljude na činjenicu da ćemo za dvije godine biti dio hrvatske vlade", rekao je Đapić za izraelski list.

Nakon što je gradonačelnik Ariela Ron Nachman odbio potpisati sporazum o bratimljenju dvaju gradova, piše Ha'aretz, situaciju je spasio počasni hrvatski konzul u Izraelu Shmuel Slezinger, koji je "u zadnji čas" dogovorio bratimljenje Osijeka i grada Loda. Đapić se sastao s gradonačelnikom Loda Bennyem Regevom i dogovorio pokretanje postupka o bratimljenju dvaju gradova.

Glasnogovornik Loda, Moshe Ben-Lulu kazao je za Ha'aretz da grad nije znao ništa o Đapiću kada je sklapao taj sporazum.

"Pojavi se gradonačelnik, u pratnji Židova s kipom (židovska tradicionalna kapa). Kako smo mogli znati da je on fašist?", rekao je Ben-Lulu. U Đapićevoj pratnji u Izraelu bio je predsjednik Židovske općine Osijek Damir Lajoš.

"Čak je i ubojica poput Arafata dobio drugu priliku. Zašto ne bismo saslušali nekog tko nas želi podržati i tko se želi pokajati?", upitao se Ben-Lulu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙