FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 2. studenog 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30sati.
ZAGREB, 2. studenog 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić razriješio je danas dužnosti ravnatelja Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) Željka Žganjera na njegov osobni zahtjev, objavilo je Državno odvjetništvo RH (DORH) na svojim internetskim stranicama. Do imenovanja novoga ravnatelja USKOK-a tu će dužnost obavljati zamjenik Glavnog državnog odvjetnika Dinko Cvitan, stoji u kratkoj obavijesti DORH-a u kojoj se ne objašnjava zbog kojih je osobnih razloga dosadašnji ravnatelj USKOK-a tražio razrješenje. Ni glasnogovornica DORH-a Martina Mihordin nije željela ništa više dodati priopćenju, a u USKOK-u je Hini rečeno da je dosadašnji ravnatelj zauzet. Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić također nije bio dostupan za komentar odluke o razrješenju.

ZAGREB - Ministarstvo pravosuđa predstavilo je danas novi prijedlog Nacionalnog programa za borbu protiv korupcije koji bi, za razliku od sadašnjeg, naglasak stavio na provođenje antikorupcijskih mjera, a ne samo na donošenje zakona koji bi ih regulirao. Po riječima ministrice pravosuđa Vesne Škare Ožbolt, Nacionalni program za suzbijanje korupcije od 2006. do 2008. posebno će se usredotočiti na sudstvo, zdravstvo, lokalnu samoupravu i političke stranke, odnosno područja društvenog života koja građani prepoznaju kao najkorumpiranija. Dodala je da će prijedlog s konkretnim antikorupcijskim mjerama i ciljevima te rokovima u kojima bi se trebao realizirati uskoro biti upućen Vladi. Očekuje i da bi ga Hrvatski sabor, konsenzusom svih parlamentarnih stranaka, trebao usvojiti do kraja ove godine.

ZAGREB - Zbog nedjelotvornosti prosvjetnih vlasti u rješavanju rastućeg nasilja u školama, Hrvatski školski sindikat "Preporod" zatražit će raspravu u Hrvatskom saboru o stanju sigurnosti u školama te inicirati zajednički nastup svih školskih sindikata prema Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa. Iako je proteklih mjeseci desetak nastavnika na radnome mjestu stradalo ili od roditelja ili od učenika, prosvjetne se vlasti "izbjegavaju suočiti s posljedicama nasilničkog čina usmjerenog prema nastavnicima", kazao je predsjednik Preporoda Željko Stipić na današnjoj konferenciji za novinare. Preporod stoga ističe da će, ako se ne počne mijenjati odnos prosvjetnih vlasti prema nasilju u školama, zaštititi ljudski i profesionalni dignitet članova sindikalnim pritiscima - peticijama, prosvjedima i štrajkovima.

OSIJEK - Osječki gradonačelnik i predsjednik HSP-a Anto Đapić izrazio je danas žaljenje zbog odluke izraelskog grada Ariela o otkazivanju najavljena posjeta osječkog izaslanstva i inicijative o bratimljenju dvaju gradova, ocijenivši da su kampanju protiv njegova odlaska u Izrael pokrenuli "neprijatelji HSP-a i Republike Hrvatske". Na izvanrednoj konferenciji za novinare Đapić je kazao da je dobio pismo iz gradske uprave Ariela o otkazivanju njegova posjeta, istaknuvši da je inicijativu za posjet osječkoga izaslanstva pokrenuo gradonačelnik Ariela Ron Nachman. On je, naveo je Đapić, "popustio pritiscima onih koji su, opterećeni predrasudama i sumnjivim namjerama, pokrenuli čitavu kampanju protiv mene osobno i stranke kojoj sam na čelu, želeći tako usporiti dolazak HSP-a na vlast u Hrvatskoj".

OSIJEK - Predsjednik osječke Židovske općine Damir Lajoš izjavio je danas kako je "razočaran onim što je pročitao u tisku da je osječki gradonačelnik Anto Đapić nepoželjan u Izraelu, što je u medijima potvrdio voditelj Centra "Simona Wiesenthala" Ephraim Zuroff. "Ta nas je vijest neugodno iznenadila jer smo mi u Židovskoj općini o odlasku i bratimljenju dvaju gradova, izraelskog Ariela i hrvatskog Osijeka, raspravljali i na Upravnom odboru i poduprli takvu suradnju", kazao je za Hinu Lajoš. Dodao je kako je "uspostavljena odlična suradnja Židovske općine s osječkim gradonačelnikom Đapićem te da je do sada grad uredio Spomen-obilježje žrtvama holokausta na Tenjskoj cesti gdje je bio sabirni logor za Židove, a i još neke stvari su dogovorene". "Ako je tko iz Hrvatske htio reagirati i osporiti taj posjet, morao se najprije obratiti nama", dodao je.

RIJEKA - Potpredsjednik IDS-a Damir Kajin na današnjoj je konferenciji za novinstvo u Rijeci komentirajući medijske napise kako je Izrael odbio da osječki gradonačelnik i predsjednik HSP-a Anto Đapić službeno posjeti izraelski grad Ariel, izjavio kako Đapić ne može "sjediti na dvjema stolicama". Kajin je rekao da Đapić ne može u zemlji skupljati glasove "ustaškom retorikom, a u svijetu težiti novom političkom profiliranju stranke bez tih elemenata". Anto Đapić najavio je za 8. studenog službeni posjet izraelskom gradu Arielu i s njegovim gradonačelnikom kanio uspostaviti partnerstvo Osijeka i Ariela. Međutim, kako piše današnji tisak, osječkoj gradskoj upravi stigao je dopis iz Ariela o otkazivanju tog posjeta, bez navođenja razloga.

SINJ - Osamsto i šezdeset bivših radnika sinjske tvornice konca "Dalmatinke", koja je prije tri godine prodana talijanskom kupcu, još nije dobilo ukupno 30 milijuna kuna za otpremnine i plaće iz stečajne mase te tvornice, izvijestio je danas na konferenciji za novinare predsjednik Stožera za obranu zahtjeva bivših radnika "Dalmatinke" Branko Matić. Matić je također izvijestio kako je danas županijski državni odvjetnik istražnom sucu Županijskog suda u Splitu podnio prijavu protiv bivše stečajne upraviteljice "Dalmatinke" d.d. u stečaju Branke Mazuth-Tuđen zbog mnogih nepravilnosti i nezakonitosti u prodaji tvornice talijanskom kupcu, u čemu su najviše oštećeni upravo bivši radnici.

ZAGREB - Predstavnici Instituta Ruđer Bošković danas su s francuskim veleposlanikom u Hrvatskoj Francoisom Saint-Paulom potpisali Memorandum o suradnji, u cilju intenziviranja suradnje hrvatskih i francuskih znanstvenika te što kvalitetnije pripreme zajedničkih znanstvenih projekata u okviru programa za istraživanje i razvoj EU. U okviru Memoranduma, tijekom iduće godine Hrvatsku, odnosno Institut posjetit će troje uglednih francuskih znanstvenika i održati predavanja i radionice, a troškove njihova puta i boravka snosit će francusko veleposlanstvo u Zagrebu. Memorandum su potpisali ravnatelj 'Ruđera' Mladen Žinić i francuski veleposlanik Francois Saint-Paul, obojica suglasni da će intenziviranje dosadašnje dobre suradnje hrvatskih i francuskih znanstvenika pomoći uključivanju Hrvatske u znanstvene programe EU.

ZAGREB - Zdravstveni i veterinarski stručnjaci danas su ponovno istaknuli da je ptičja gripa primarno bolest ptica, a ne ljudi, jer se virus vrlo teško prenosi s ptice na čovjeka, pa je potpuno nepotrebno izbjegavati meso i proizvode od peradi. Pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje Zvonimir Šostar rekao je na tribini o ptičjoj gripi da je u distribuciju poslano 20.000 brošura s osnovnim podacima o toj bolesti, koje će se podijeliti po svim zagrebačkim zdravstvenim ustanovama. Virusom ptičje gripe čovjek se može zaraziti ako udahne čestice ptičjeg izmeta ili lebdeće uzročnike nastale kihanjem ili kašljanjem zaraženih ptica. Do danas, Svjetska zdravstvena organizacija nema dokaza da se ptičja gripa prenosi s čovjeka na čovjeka, rečeno je na tribini.

ZAGREB - Laboratorijskim pretragama Centra za peradarstvo kod tri uginula labuda s Novog ribnjaka kod Slavonskog Broda, nalaz na influencu peradi je negativan te nisu bili bolesni, ni uginuli od ptičje gripe, priopćilo je danas Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva. Također je negativan i nalaz kod uginulih fazana dopremljenih s područja s područja Županje. U proteklih nešto više od mjesec dana Centar za peradarstvo Hrvatskog veterinarskog instituta zaprimio je 2270 uzoraka na analizu, a na obradu još čeka 679 uzoraka. Radi se o uginulim pticama, koje su Centru za peradarstvo dostavljene na dojavu građana. Osim labudova s dva ribnjaka (Grudnjak i Ribnjak "1905.") svi ostali nalazi su negativni na influencu ptica, ističe se u priopćenju.

ZAGREB - Udruga trgovine pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) smatra da pitanje o (ne)radnoj nedjelji za trgovce treba riješiti isključivo zakonom pri čemu se ne smije politizirati, a svi trgovci, bez obzira na veličinu i mjesto obavljanja posla moraju biti jednako tretirani. Stav HUP-ove udruge trgovine je da država mora osigurati poslovanje nedjeljom po istim uvjetima svim poduzetnicima u Hrvatskoj, a ne jednima pogodovati na račun drugih, kaže se u priopćenju HUP-a. Vršiteljica dužnosti direktora Udruge trgovine Sanja Smoljak objasnila je da po važećem Pravilniku o radnom vremenu prodavaonica, to radno vrijeme propisuju općinska i gradska vijeća. Po njezinim riječima, to nije dobro rješenje jer ono isključuje sustavnu regulaciju radnog vremena prodavaonica u Hrvatskoj. Napominje da HUP nije protiv toga da se na područjima koja u duljem radnom vremenu prodavaonica imaju jasan gospodarski interese, kao što su turističke regije, pitanje rada nedjeljom posebno regulira.

ZAGREB - U sklopu ovogodišnjeg Interlibera, od 8. do 12. studenoga, održava se i tradicionalna 24. izložba izdavačke djelatnosti hrvatskih muzeja i galerija, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare Muzejsko dokumentacijskog centra (MDC), koji ovogodišnjom izložbom ujedno proslavlja i 50. obljetnicu rada. Na tom zajedničkom predstavljanju hrvatske muzejske publikacije ove godine sudjeluje čak 105 muzeja i galerija iz 59 gradova i mjesta, sa 618 novih naslova kataloga izložaba, monografija, muzejskih vodiča, periodike i drugih tiskovina objavljenih u 2005. godini, rekla je voditeljica projekta Snježana Radovanlija Mileusnić. Ovogodišnji broj naslova rekordan je do sada, naglasila je, dodajući kako su posebno zanimljive publikacije za slijepe i slabovidne, kao i reljefne razglednice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙