FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osijek: Đapić uputio pismo gradonačelnici Sarajeva

OSIJEK,19. listopada 2005.(Hina) - Osječki gradonačelnik Anto Đapićuputio je danas gradonačelnici Sarajeva Semini Borovac pismo u kojemizražava "ogorčenost zbog nasilja nad osječkim srednjoškolcima usredištu Sarajeva" te je uputio zamolbu gradonačelnici da, sukladnosvom autoritetu, "poduzme sve kako se takvi događaji ne bi ponovili".
OSIJEK,19. listopada 2005.(Hina) - Osječki gradonačelnik Anto Đapić uputio je danas gradonačelnici Sarajeva Semini Borovac pismo u kojem izražava "ogorčenost zbog nasilja nad osječkim srednjoškolcima u središtu Sarajeva" te je uputio zamolbu gradonačelnici da, sukladno svom autoritetu, "poduzme sve kako se takvi događaji ne bi ponovili".

Đapić u pismu, uz ostalo, navodi kako je Bosna i Hercegovina domovina hrvatskog naroda, da je Sarajevo "neporecivo i hrvatski grad" te da su Hrvati "stoljećima izgrađivali taj prostor dajući mu u baštinu svoju znanost i umjetnost, čineći ga neotuđivim dijelom hrvatskog kulturnog kruga".

"Osječki srednjoškolci došli su se oplemeniti u sarajevskom stjecištu kultura novima spoznajama, nadahnuti se multikulturalnošću i kozmopolitskim duhom bosanskohercegovačke metropole", dodaje Đapić te ističe kako je odabir Sarajeva kao poželjnog mjesta za ekskurziju bio motiviran isključivo neskrivenom simpatijom i prijateljskim osjećajima prema građanima toga grada te BiH u cjelini.

Napominjući kako je Semina Borovac prije dvadesetak dana bila među zapaženijim sudionicima Međunarodne mirovne konferencije predstavnika mjesnih vlasti u turskom gradu Neveshiru, koja je u organizaciji UN-a pokušala odgovoriti na pitanja što bi mjesne vlasti morale poduzeti u sprječavanju sukoba, Đapić je izrazio uvjerenost da će sarajevska gradonačelnica "svoje bogato znanje i iskustvo te spoznaje s ove konferencije uspješno pretočiti u aktivnosti, koje će onemogućiti da se ovakvi događaji ponove".

Sedamnaestogodišnjak, učenik Treće gimnazije iz Osijeka, ozlijeđen je u nedjelju u Sarajevu.

Prema pisanju sarajevskog "Dnevnog avaza", njemu je u napadu ozlijeđen nos, a iznad lijevoga uha posječen je nožem. Liječnici u bolnici "Koševo" utvrdili su da je ipak riječ o lakšim ozljedama.

Gimnazijalci iz Osijeka u Sarajevu su bili na ekskurziji, a njihov kolega napadnut je kada su svi zajedno oko 17 sati čekali na povratak kućama na jednom igralištu u središtu grada.

Napadači, koje su učenici vidjeli i dan ranije i s kojima je došlo do verbalnog sukoba, na igralištu su se pojavili iznenada, uhvatili Filipa Turjaka i udarili ga u lice, a jedan od njih zatim je izvukao nož i posjekao ga po glavi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙