FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Trdin: Đapić u Izraelu

OSIJEK, 10. studenoga 2005. (Hina) - Osječki gradonačelnik ipredsjednik Hrvatske stranke prava Anto Đapić s izaslanstvom GradaOsijeka, u kojemu je i predsjednik osječke Židovske općine DamirLajoš, boravi u posjetu Izraelu, izvijestio je večeras šef Kabinetagradonačelnika Goran Trdin, koji je također u izaslanstvu.
OSIJEK, 10. studenoga 2005. (Hina) - Osječki gradonačelnik i predsjednik Hrvatske stranke prava Anto Đapić s izaslanstvom Grada Osijeka, u kojemu je i predsjednik osječke Židovske općine Damir Lajoš, boravi u posjetu Izraelu, izvijestio je večeras šef Kabineta gradonačelnika Goran Trdin, koji je također u izaslanstvu.

"Danas smo imali niz kontakata i susreta, a gradonačelnik Đapić posjetio je Yad Vashem", rekao je u telefonskoj izjavi za Hinu Trdin, dodavši kako će o "svim detaljima posjeta Izraelu izvijestiti na konferenciji za novinare u utorak".

Na upit jesu li posjetili i Ariel, grad s kojim je planirano bratimljenje, Trdin je ponovio da će javnost o svemu biti informirana po povratku iz Izraela te da je "posjet organiziran u planiranim terminima" i da su u Izrael otputovali 7. studenoga.

Gradonačelnik Đapić inače je trebao tada otputovati u izraelski grad Ariel radi dogovora o bratimljenju toga grada i Osijeka, no nekoliko dana prije puta gradonačelnik Ariela otkazao je taj službeni posjet. Do otkazivanja je došlo nakon optužbi Ephraima Zuroffa, voditelja Centra Simon Wiesenthal, da je "Đapić poznati ekstremni antisemit".

Đapić je najavio, u vrijeme planiranog odlaska u Izrael, da taj put želi iskoristiti i za posjet Yad Vashemu, gdje želi osuditi holokaust.

Nakon što je stiglo pismo iz Ariela, samo sedam dana prije planiranog puta u Izrael, u kojemu se Đapiću otkazuje gostoprimstvo, osim gradonačelnika Đapića koji je izrazio žaljenje zbog takva stajališta, potporu Đapiću dali su i predstavnici osječkih vjerskih zajednica. Predsjednik osječke Židovske općine Damir Lajoš, arhimandrit Miron Vučičević, prvi suradnik osječkopoljskog i baranjskog episkopa Lukijana, i glavni imam osječko-baranjski efendija Enes Poljić istaknuli su kako je "dobro graditi mostove prijateljstva u ime sretnije budućnosti", te da "treba prihvatiti pruženu ruku".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙