FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gradonačelnik Đapić i muftija Omerbašić o izgradnji džamije u Osijeku

OSIJEK, 18. listopada 2005. (Hina) - Osječki gradonačelnik Anto Đapićprimio je danas predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskojmuftiju Ševka Omerbašića, s kojim je razgovarao o izgradnji džamije uOsijeku, pri čemu je rekao da je Osijek otvoren grad u kojemu svevjerske zajednice imaju pravo na svoje vjerske objekte.
OSIJEK, 18. listopada 2005. (Hina) - Osječki gradonačelnik Anto Đapić primio je danas predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftiju Ševka Omerbašića, s kojim je razgovarao o izgradnji džamije u Osijeku, pri čemu je rekao da je Osijek otvoren grad u kojemu sve vjerske zajednice imaju pravo na svoje vjerske objekte.

Islamska zajednica u Osijeku kupila je prošle godine od grada zemljište od 3200 četvornih metara za izgradnju džamije i ostalih prostorija, no, kako je istaknuto, problem je što se od Državne uprave ne može dobiti lokacijska dozvola jer nema infrastrukture i nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi s okolnim vlasnicima.

Gradonačelnik Đapić predložio je novu lokaciju u blizini jer bi se previše vremena izgubilo rješavajući sporna pitanja vezana uz izgradnju na sadašnjoj lokaciji.

Zamjensku lokaciju, koja je dvostruko veća od sadašnje, grad bi kupio od Poljoprivrednog instituta, a nakon toga ustupio bi je Islamskoj zajednici. Želimo kvalitetno i učinkovito riješiti izgradnju džamije, rekao je Đapić, dodajući kako Osijek ne želi politizaciju kakva se dogodila u Rijeci u vezi s gradnjom džamije.

Muftija Omerbašić zahvalio je gradonačelniku Đapiću na razumijevanju i trudu da što prije počne izgradnja džamije, ističući da će u roku od tjedan dana osječka Islamska zajednica, za čije se vjernike i gradi džamija, odlučiti o tome odgovara li nova lokacija. Dodao je kako on osobno misli da je to dobro rješenje.

Istaknuo je kako su u Osijeku još godine 1151. živjeli muslimani. Glavni imam osječko-baranjski, efendija Enes Poljić rekao je kako danas u Županiji živi oko 4000 muslimana. Za izgradnju džamije milijun eura osigurala je jedna arapska država, dodao je.

U pratnji muftije Omerbašića bio je i Šemso Tanković, saborski zastupnik i predsjednik Stranke demokratske akcije Hrvatske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙