FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik Bush putuje u azijske zemlje

WASHINGTON,14. studenoga 2005.(Hina) - Američki predsjednik George W.Bush odlazi u ponedjeljak na osmodnevni put u azijske zemlje tijekomkojeg će sa sugovornicima razgovarati o raznim temama, od pitanjaslobodne trgovine i nuklearnog oružja do borbe protiv ptičje gripe.
WASHINGTON,14. studenoga 2005.(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush odlazi u ponedjeljak na osmodnevni put u azijske zemlje tijekom kojeg će sa sugovornicima razgovarati o raznim temama, od pitanja slobodne trgovine i nuklearnog oružja do borbe protiv ptičje gripe.

Premda se ne očekuju značajniji prodori, posjet Japanu, Južnoj Koreji, Kini i Mongoliji bit će prigoda da se iskaže predanost Sjedinjenih Država jačanju odnosa s tom azijskom regijom, izjavio je predsjednikov savjetnik za nacionalnu sigurnost Stephen Hadley.

Bush će na prvoj postaji svojeg puta, u Japanu, govoriti o viziji američkog angažmana u Aziji te važnosti širenja demokracije.

Na godišnjem summitu Azijsko-pacifičke gospodarske suradnje u Busanu u Južnoj Koreji, što je i glavni razlog putovanja, Bush će nastojati potaknuti 20 čelnika APEC-a da pojačaju napore u borbi protiv širenja oružja masovnog uništenja, da posvete pozornost sprječavanju pandemije ptičje gripe i pozvati ih da podrže pregovore o slobodnoj trgovini u svijetu.

Jedna od glavnih tema Bushovih razgovora bit će nastojanje da američki partneri u šesterostranim pregovorima održe pritisak na Sjevernu Koreju da se odrekne programa nuklearnog oružja.

U Kini će Bush s predsjednikom Hu Jintaom ponovno pokrenuti pitanje revalvacije kineskog juana te smanjenja golemoga kineskog trgovinskog viška sa Sjedinjenim Državama.

Intenziviranje Bushove vanjskopolitičke aktivnosti u studenome analitičari vide i kao pokušaj da se skrene pozornost javnosti s opadajuće popularnosti američkog predsjednika. Dva nova istraživanja televizije Fox News i tjednika Newsweek pokazala su da samo 36 posto Amerikanaca odobrava način na koji predsjednik Bush obavlja svoj posao.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙