FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Do kraja 2007. u Hrvatskoj digitalizirana baza registriranog naoružanja

ZAGREB, 21. listopada 2005. (Hina) - Do kraja 2007. hrvatska policijatrebala bi dobiti digitaliziranu bazu registriranog oružja u kojoj bise trebali nalaziti i otisci zrna i čahura pronađenih na mjestimaneriješenih kaznenih djela.
ZAGREB, 21. listopada 2005. (Hina) - Do kraja 2007. hrvatska policija trebala bi dobiti digitaliziranu bazu registriranog oružja u kojoj bi se trebali nalaziti i otisci zrna i čahura pronađenih na mjestima neriješenih kaznenih djela.

Policija na tome već radi u sklopu usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s propisima Europske unije. Projekt pod nazivom "Borba protiv krijumčarenja oružja, streljiva i eksplozivnih sredstava" već godinu dana priprema Centar za kriminalistička vještačenja "Ivan Vučetić", zajedno sa Odjelom organiziranog kriminaliteta, izvijestili su danas iz MUP-a.

Svrha projekta je povećanje sposobnost policije u prevenciji ilegalne proizvodnje i krijumčarenja oružja, streljiva i eksploziva te povećanje institucionalni kapacitet Centra za kriminalistička vještačenja pogotovo u području balističkih vještačenja, navodi MUP-ov glasnogovornik Zlatko Mehun.

Na registraciju odnosno "žigosanju" oružja i ostalim poslovima iz projekta radit će posebna jedinica koja će se osnovati pri centru Ivan Vučetić. Njeni će pripadnici testirati i provjeravati kvalitetu i ispravnosti materijala iz kojeg je oružje izrađeno te svojstva oružja u primjeni. Osim toga, formirat će i zbirke zrna i čahura probno ispaljenih iz različitog oružja, kao i onih pronađenih na mjestima neriješenih slučajeva.

Projekt vrijedan 1,4 milijuna eura započeti u svibnju sljedeće godine, a sve mora biti gotovo u roku od 18 mjeseci, odnosno do kraja 2007.

Po podacima MUP-a, u Hrvatskoj je registrirano oko 350 tisuća komada oružja.

Prema prijedlogu novog zakona o oružju njihova će ispravnost morati biti nanovo provjerena, a Mehun najavljuje da će cijene žigosanja oružja i tehničkog pregleda s ovjerama ispravnosti oružja biti propisane posebnim pravilnikom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙