FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: oprečne ocjene o prijedlogu Zakona o registriranom partnerstvu

ZAGREB, 8. studenog 2005. (Hina) - Prijedlog Zakona o registriranompartnerstvu kojim se predviđa proširenje opsega prava istospolnihzajednica izazvao je oprečne ocjene na današnjem okruglom stoluOdbora za ravnopravnost spolova i Odbora za ljudska prava i pravanacionalnih manjina Hrvatskog sabora.
ZAGREB, 8. studenog 2005. (Hina) - Prijedlog Zakona o registriranom partnerstvu kojim se predviđa proširenje opsega prava istospolnih zajednica izazvao je oprečne ocjene na današnjem okruglom stolu Odbora za ravnopravnost spolova i Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatskog sabora.

Zakon, čiji su predlagači zastupnici Šime Lučin (SDP) i Ivo Banac (nezavisni), omogućio bi da osobe u istospolnim zajednicama, osim prava na uzdržavanje i nasljeđivanje koje im jamči Zakon o istospolnim zajednicama, mogu ostvariti prava iz mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, socijalne skrbi, prava iz kaznenog zakonodavstva itd.

Predlagači ističu da to nije zakon o istospolnom braku jer zabranjuje roditeljska prava, odnosno posvajanje djece, iako ostavlja mogućnost udomiteljstva i skrbništvom nad djecom.

Predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol ocijenila je da hrvatsko društvo ne pokazuje dovoljno tolerancije prema različitostima, posebice seksualnim manjinama, pa će promjena takve svijesti biti dugotrajni proces.

Predsjednik Odbora za ljudska prava Furio Radin podsjetio je da je Zakon o istospolnim zajednicama iz 2003. bio prvi korak ka priznavanju legitimiteta različitosti, koji je u kulturološkom smislu "probio led".

Radin smatra da je Zakon o registriranom partnerstvu revolucionarni čin koji se sukobljava s patrijahalnim mišljenjem. "Nisam siguran da će biti usvojen, ali ja ću za njega glasovati, jer rješava probleme ljudskih prava jedne skupine ljudi" rekao je Radin.

Predlagač Šime Lučin smatra da neuvrštavanje zakonskog prijedloga na sjednicu Sabora koja počinje sutra govori o homofobičnosti u Hrvatskoj i Hrvatskom saboru.

"Nedopustivo je da oni koji trebaju braniti ljudska i ustavna prava zatvaraju oči pred tom temom", smatra Lučin. Homofobija je izraz straha i neznanja, kaže Lučin, pa stoga i onima za i onima protiv treba omogućiti da javno iznesu svoje argumente.

Zakon je podržao HNS-ov zastupnik Antun Kapraljević, ali on smatra kako ne bi bilo dobro dozvoliti istospolnim zajednicama da na bilo koji način skrbe o djeci.

Pravni savjetnik homoseksualnih udruga Iskorak i Kontra Kristijan Grđan pojasnio je da bi se registrirano partnerstvo odnosilo na istospolne i raznospolne zajednice, budući da sadašnje izvanbračne zajednice ostvaruju svega 46,7 posto prava iz Obiteljskog zakona.

Pritom ističe da se odredba o zabrani posvajanja djece ne bi odnosila na zajednice osoba različitog spola.

Pomoćnica ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Zdenka Ninić ocijenila je pak nedopustivim što se tim zakonskim prijedlogom preslikava Obiteljski zakon.

Navela je tumačenje Katedre za obiteljsko pravo Pravnog fakulteta po kojem EU ne propisuje Hrvatskoj obvezu da donese takav zakon, nego da ta pitanja rješava u skladu s tradicijom, javnim mnijenjem i vodeći računa o pravima djece.

Zakon su nepotrebnim ocijenile zastupnice HDZ-a Ivana Sučec-Trakoštanec i Mirjana Brnadić.

"Nije u redu što se želi preinačiti Zakon o istospolnim zajednicama i takve zajednice izjednačiti s brakom", rekla je Sučec-Trakoštanec.

Posebno se usprotivila posvajanju djece jer bi to dovelo u pitanje njihov socijalni, psihički i spolni razvoj.

Predstavnik Crkve cjelovitog evanđelja Mario Dučić usprotivio se takvom zakonu tvrdeći da bi se njime prekršili moralni zakoni.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙