FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Optužnice zbog smrti rodilje D. Ivankić; za Kurjaka dopuna istrage

ZAGREB, 14. studenog 2005. (Hina) - Protiv četvero liječnikaosumnjičenih da su odgovorni za smrt rodilje Dragice Ivankić i njenogdjeteta 2002. u zagrebačkoj bolnici Sveti Duh tužiteljstvo je danasnajavilo podizanje optužnice, dok je za petoosumnjičenog Asima Kurjakazatražilo dopunu istrage.
ZAGREB, 14. studenog 2005. (Hina) - Protiv četvero liječnika osumnjičenih da su odgovorni za smrt rodilje Dragice Ivankić i njenog djeteta 2002. u zagrebačkoj bolnici Sveti Duh tužiteljstvo je danas najavilo podizanje optužnice, dok je za petoosumnjičenog Asima Kurjaka zatražilo dopunu istrage.

Četvero liječnika Klinike za ginekologiju i porodništvo Opće bolnice Sveti Duh zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo optužit će za nesavjesno liječenje, izvijestilo je danas Državno odvjetništvo RH (DORH), ne otkrivajući identitet niti jednog od osumnjičenika.

"Proučavanjem predmeta utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da su radnjama četiri liječnika ostvarena obilježja kaznenog djela nesavjesnog liječenja i da su isti odgovorni za smrt spomenute rodilje i njenog djeteta", stoji u priopćenju objavljenom na internet stranicama DORH-a.

Prije podizanja optužnice u tužiteljstvu kažu da će pričekati rezultate dopune istrage koju su danas, zbog nedostatka dokaza, zatražili protiv petoosumnjičenog Asima Kurjaka, koji je u vrijeme smrti rodilje bio predstojnik Klinike za ginekologiju i porodništvo. Njega se sumnjiči da je krivotvorenjem isprava pomogao počiniteljima nakon kaznenog djela.

U DORH-u objašnjavaju da je dopuna istrage zatražena jer u odnosu na Kurjaka "nije prikupljeno dovoljno dokaza za donošenje meritorne državnoodvjetničke odluke, pa je stoga bilo potrebno zatražiti od istražnog suca Županijskog suda u Zagrebu dopunu istrage i to dopunskim ispitivanjem svjedoka".

Kako se radi o jednom predmetu i jedinstvenom događaju za koji nije moguće donijeti odluku u odnosu na samo neke od okrivljenika, po dovršenoj dopuni istrage bit će donijeta jedinstvena državnoodvjetnička odluka u pogledu kaznene odgovornosti svih pet okrivljenika, kažu u DORH-u te objašnjavaju kako to znači da će u odnosu na četiri liječnika biti podignuta optužnica, dok će odluka o Kurjaku ovisiti o rezultatima dopune istrage.

"Sramotno je da nakon više od tri godine tužiteljstvo traži dopunu istrage. Imali su dovoljno vremena, no očigledno je da ne znaju što bi i da nemaju ništa protiv mog branjenika, pa pokušavaju dobiti na vremenu kako bi izmislili dokaze", izjavio je Hini Kurjakov branitelj Silvije Degen, ocjenivši kako je riječ o zlouporabi prava od strane tužiteljstva.

Za nesavjesno liječenje Kaznenim je zakonom predviđena novčana kazna ili do dvije godine zatvora, a ako je djelo počinjeno iz nehaja novčana kaznom ili do godinu dana zatvora.

Dragica Ivankić (34), majka troje djece, umrla je u noći 21. siječnja 2002. od prsnuća maternice prilikom poroda malformiranog djeteta u Općoj bolnici Sveti Duh.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙