FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kopenhagen: Zasjedanje Parlamentarne skupštine NATO-a

KOPENHAGEN, 14. studenog 2005. (Hina) - Na 51. jesenskom zasjedanjuParlamentarne skupštine NATO-a, koja u Kopenhagenu traje od 11.-15.studenoga usvojene su 3 rezolucije, jedna u Političkom odboru, tedvije u Odboru za obranu i sigurnost u čijem radu sudjeluje iizaslanstvo Hrvatskog sabora a vodi ga Krešimir Ćosić.
KOPENHAGEN, 14. studenog 2005. (Hina) - Na 51. jesenskom zasjedanju Parlamentarne skupštine NATO-a, koja u Kopenhagenu traje od 11.-15. studenoga usvojene su 3 rezolucije, jedna u Političkom odboru, te dvije u Odboru za obranu i sigurnost u čijem radu sudjeluje i izaslanstvo Hrvatskog sabora a vodi ga Krešimir Ćosić.

Najvažnija je rezolucija usvojena u Političkom odboru i odnosi se na budućnost Sjevernoatlanskog saveza i njegovu djelotvornu preobrazbu u globalni sigurnosni sustav, posebice modernizacijom vojnih snaga, opreme te jačanjem borbenih sposobnosti zemalja članica.

Dokumenti usvojeni u Odboru za obranu i sigurnost odnose se na jačanje sustava zajedničkog financiranja tijekom vojnih operacija NATO-a, te nužno smanjenje borbenih ograničenja vojnih postrojba na terenu. Pojedine zemlje naime ograničavaju kretanje svojih vojnika tijekom mirovnih operacija što otežava njihovu djelotvornost.

Visoki predstavnik NATO-a u Afganistanu ministar Hikmet Cetin u raspravi je istaknuo značajnu ulogu Republike Hrvatske u provedbi mirovne operacije NATO-a u Afganistanu.

Na jesenskom zasjedanju Parlamentarne skupštine NATO-a u Kopenhagenu sudjeluje oko 500 izaslanika iz 26 zemalja članica NATO-a, 13 pridruženih zemalja te predstavnici primjerice Japana, Tunisa i drugih azijskih i afričkih zemalja zainteresiranih za globalnu sigurnost.

RH je pridružena članica Parlamentarne skupštine Sjevernoatlanskog saveza i u izaslanstvu su uz Krešimira Ćosića i saborski zastupnici Velimir Pleša i Marijan Jurjević.

Skup će završiti u utorak 15. studenoga plenarnom sjednicom kada će se sudionicima obratiti turski premijer Recep Tayyip Erdogan i glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙