FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski sabor 17. sjednicu počinje 9. studenoga

ZAGREB,28. listopada 2005.(Hina) - Hrvatski sabor 17. će sjednicupočeti 9. studenoga i trajat će pet tjedana, do isteka ustavnog rokaza redovito zasjedanje 15. prosinca, a na obimnom dnevnom redu, uzprijedlog državnog proračuna za 2006., očekuje se i odluka o sudbiniprojekta Družba Adria te zakon koji bi regulirao rad nedjeljom.
ZAGREB,28. listopada 2005.(Hina) - Hrvatski sabor 17. će sjednicu početi 9. studenoga i trajat će pet tjedana, do isteka ustavnog roka za redovito zasjedanje 15. prosinca, a na obimnom dnevnom redu, uz prijedlog državnog proračuna za 2006., očekuje se i odluka o sudbini projekta Družba Adria te zakon koji bi regulirao rad nedjeljom.

Najavio je to danas predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, nakon sjednice proširenog saborskog Predsjedništva, najavivši i da će Sabor tijekom 17. sjednice, osim prvog tjedna, zasjedati i utorkom, a zbog obimnog dnevnog reda koji uključuje 47 točaka.

U dnevni red nije ubrojen prijedlog državnog proračuna za iduću godinu s pratećim zakonima, koji je Vlada dužna Saboru podnijeti do 15. studenoga.

Sabor će glasovati o projektu Družba Adria, nakon što je ovoga tjedna neovisna stručna komisija ocijenila da studija o utjecaju na okoliš tog projekta nije zadovoljavajuća.

Do kraja zasjedanja, očekuje Šeks, Vlada bi u Sabor trebala uputiti novi prijedlog zakona koji bi regulirao rad nedjeljom, a koji je, izvijestio je, u završnoj fazi, nakon obavljenih konzultacija sa sindikatima, poslodavcima i Crkvom.

Prvoga dana zasjedanja, nakon 'aktualnog prijepodneva', zastupnici će raspraviti dvije interpelacije o radu Vlade kojima SDP traži očitovanje Sabora o zaustavljanju razvoja Hrvatskih željeznica te situaciji nastaloj nakon lokalnih izbora.

Šeks je izvijestio i da će se glasovati o ranije raspravljenom Izvješću o reviziji pretvorbe i privatizacije, dodavši da će se pokušati postići konsenzus svih saborskih klubova oko zaključaka s kojima bi se išlo pred Vladu.

Dio klubova je, naime, već predložio zaključke kojima traži da se Vladu obveže na donošenje novoga zakona o privatizaciji, da utvrdi mehanizam koji bi omogućio kažnjavanje odgovornih za nezakonitosti u privatizaciji te oduzmanje nezakonito stečene imovine.

Upitan kada bi pred Sabor trebale doći izmjene izbornog zakonodavstva, vezane uz parlamentarne izbore, Šeks je odgovorio da ni jedan službeni prijedlog u tom smislu nije upućen, te očekuje da niti neće do 2007., odnosno pred redovite izbore.

Uskoro, dodaje, ne treba očekivati ni inicijative vezane uz promjene Ustava oko postupka približavanja Hrvatske NATO-u, a koje bi išle za tim da se izmijeni ustavna odredba po kojoj Sabor dvotrećinskom većinom odlučuje o svakom izlasku vojske izvan granica Hrvatske.

"Mislim da smo jako daleko od takvih inicijativa", rekao je Šeks, dodavši da spomenuta ustavna odredba "predstavlja sasvim solidno jamstvo da Sabor zadrži ključnu ulogu pri slanju vojske izvan Hrvatske".

Upitan kako komentira izjavu haškog optuženika Ivice Rajića da je Hrvatska aktivno sudjelovala u ratu u BiH, Šeks je odgovorio - "ono što je pod sudom ne mogu i ne smijem komentirati".

Podsjetio je da Deklaracija o Domovinskom ratu, koju je Sabor donio gotovo konsenzualno, obvezuje sva državna tijela i dužnosnike na njezino poštivanje, da utvrđuje kako je Domovinski rat bio legitiman, pravedan i oslobodilački, te da se "Deklaracija ne referira na BiH".

Zastupnici će raspravljati i o izmjenama zakona o sudovima, Kaznenog zakona, o DSV-u, o udžbenicima, o deviznom poslovanju.

Sabor će, najavio je Šeks, aktivno sudjelovati i u procesu pregovaranja s EU, i to preko Nacionalnog odbora za praćenje pregovora, te bilateralnim susretima s čelnicima parlamenata članica EU.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙