FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rupel: Arbitraža moguća, ali sve mogućnosti za dijalog nisu iscrpljene

LJUBLJANA,20. listopada(Hina) - Slovenski ministar vanjskih poslovaDimitrij Rupel izjavio je u četvrtak da, iako je arbitraža moguća, svemogućnosti za bilateralni dijalog i dogovor o granici s Hrvatskom nisuiscrpljene i da postoje mogućnosti da se to pitanje riješi tijekom pristupnih pregovora Europske unije s Hrvatskom.
LJUBLJANA,20. listopada(Hina) - Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izjavio je u četvrtak da, iako je arbitraža moguća, sve mogućnosti za bilateralni dijalog i dogovor o granici s Hrvatskom nisu iscrpljene i da postoje mogućnosti da se to pitanje riješi tijekom pristupnih pregovora Europske unije s Hrvatskom.

Rupel je to stajalište iznio pred parlamentarnim odborom za vanjsku politiku, odgovarajući na pitanje o različitim stajalištima koje oko dileme arbitraža ili bilateralni dogovor iznose predstavnici vlade i predsjednik države Janez Drnovšek.

Drnovšek je u srijedu na konferenciji za novinare u Ljubljani izjavio da su mogućnosti za bilateralni sporazum s Hrvatskom oko spornih pitanja granice iscrpljene i da je bolje pristupiti arbitraži ili međunarodnom sudu, kako bi se ta tema zaključila i ne bi više opterećivala međusobne odnose.

"Prijedlog o arbitraži uvijek je bio u igri i to je jedna od mogućnosti koju ne otklanjamo", rekao je pred članovima odbora Rupel, dodajući da bi i o arbitraži bilo potrebno postići međusobni sporazum o tome što će biti njen predmet i da za Sloveniju ne dolazi u obzir da se na taj način riješi samo pitanje granice na moru.

Rupel je ocijenio da po njegovim informacijama sve mogućnosti za dijalog i dogovor Slovenije i Hrvatske "nisu iscrpljene".

"Između Hrvatske kao države koja kandidira za članstvo u Europskoj uniji i EU-a sada se odvijaju pregovori, a time se Sloveniji nude mogućnosti koje do sada nismo isprobali, ali za njih znamo, doduše samo na načelnoj razini", rekao je Rupel.

Otklanjajući zabrinutost jednog člana odbora da bi sadašnje stanje nedefinirane granice na moru moglo eskalirati, Rupel je rekao da su hrvatska i slovenska vlada donijele brijunsku izjavu o izbjegavanju incidenata i da je tu izjavu potrebno poštivati.

"Na Brijunima smo se dogovorili da Hrvatska što prije odgovori na prijedlog Europske komisije o pravilima za ribolov u području između Vrsara i Ankarana, što je i u skladu sa sporazumom o malograničnom prometu i suradnji (SOPS) koji su ratificirali i slovenski Državni zbor i hrvatski Sabor", rekao je Rupel, dodajući da bi Hrvatska morala poštovati ono što je njen parlament prihvatio i ratificirao.

"SOPS je važeći međudržavni ugovor, a u njegovu dijelu koji se odnosi na ribolov treba ga prilagoditi zbog učlanjenja Slovenije u EU", rekao je Rupel. Pojasnio je da to znači da je za ribolovni dio tog ugovora potrebno donijeti "izvršna pravila koja su pod kontrolom Europske unije".

Primjena takvih pravila onemogućila bi onda, ocijenio je Rupel, bilo kakve incidente u Piranskom zaljevu i u ribolovnoj zoni između Vrsara i Ankarana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙