FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Drnovšek: Arbitraža dobar način za rješenje graničnih nesuglasica s Hrvatskom

LJUBLJANA,21. listopada(Hina) - Slovenski predsjednik Janez Drnovšek upetak je ponovio svoje stajalište da je arbitraža dobar način zarješenje graničnih nesuglasica s Hrvatskom, jer su mogućnosti zabilateralni dogovor iscrpljene i da spor ne treba prenositi naEuropsku uniju, jer bi to pogoršalo odnose dviju država.
LJUBLJANA,21. listopada(Hina) - Slovenski predsjednik Janez Drnovšek u petak je ponovio svoje stajalište da je arbitraža dobar način za rješenje graničnih nesuglasica s Hrvatskom, jer su mogućnosti za bilateralni dogovor iscrpljene i da spor ne treba prenositi na Europsku uniju, jer bi to pogoršalo odnose dviju država.

Drnovšek se izjavom za javnost u petak odazvao na tvrdnje Slovenske pučke stranke (SLS) da takvim stajalištima slabi slovensku pregovaračku poziciju i na njeno traženje da pojasni svoje mišljenje o tome ima li Slovenija teritorijalni izlaz na otvoreno more te da li joj pripada cijeli Piranski zaljev.

Drnovšek u izjavi, koju je objavio njegov kabinet, navodi da su njegova stajališta vrlo slična stajalištima vlade, te da dugogodišnji pregovori s Hrvatskom o sporazumu o granici nisu urodili konačnim rezultatom, pa za rješenje preostaje arbitraža, koja je i ranije bila sasvim realna opcija.

Međusobni dogovor o granici najbliži je bio 2001. godine kada su dvije vlade zaključile sporazum, ali ga hrvatska strana nije uspjela provesti, navodi među ostalim u priopćenju slovenski predsjednik Janez Drnovšek, podsjećajući na neuspio pokušaj da se granični prijepori riješe tzv. parafiranim sporazumom Drnovšek-Račan.

"O tom je sporazumu u Hrvatskoj izrečeno toliko kritika da nije realno očekivati da bude ratificiran. Pregovaračke mogućnosti zato su vjerojatno iscrpljene. Slovenija neće ići u nove pregovore koji bi doveli do slabijeg rezultata od onih koje je donio spomenuti sporazum. A taj sporazum predstavlja previše za hrvatsku stranu, jer kritičari govore da previše koristi Sloveniji", navodi Drnovšek odgovarajući na navode Pučke stranke (SLS) da bi s Hrvatskom trebalo pokušati još jednom pregovarati ako pokaže kredibilitet i to u okviru njenih pregovora o članstvu u Europskoj uniji.

"Prenošenje ovog spornog pitanja na Europsku uniju ne čini mi se najprimjerenijim. U ovom trenutku EU sama ima mnogo teškoća, te prije očekuje da Slovenija pomogne u njihovu rješavanju, nego da Slovenija na Europsku uniju prenosi još i svoje probleme", naveo je u svom odgovoru Drnovšek, dodajući da mu se arbitraža čini "sasvim normalnim i legitimnim načinom za rješenje međusobnog problema koji već godinama opterećuje međusobne odnose".

"Uvjeren sam da bi se na taj način iz ozračja u našim odnosima uklonila naelektriziranost, a politika bi se mogla posvetiti konstruktivnijim zadaćama u obostranom interesu", naveo je Drnovšek.

Slovenski je predsjednik u izjavi dodao da se, s druge strane, slaže s ocjenom slovenskog premijera da prije nego dođe do dogovora o arbitraži treba "osigurati poštivanje već postojećih dogovora, osobito sporazuma o malograničnoj suradnji, a u okviru toga i ribarskog režima, te zajamčiti da se incidenti do kojih dolazi svake godine više ne ponavljaju".

Drnovšek je na kraju izjave naveo da su njegova stajališta oko slovenskog izlaza na otvoreno more i Piranskog zaljeva već poznata. Ta su stajališta, navodi Drnovšek, "u najvećoj mjeri bila uvažena" i u njegovu nerealiziranom sporazumu s bivšim hrvatskim premijerom iz 2001. godine. Taj je sporazum, navodi Drnovšek u odgovoru Pučkoj stranci, tada podržala i ta stranka koja je djelovala u njegovoj tadašnjoj vladi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙