FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Makedonski PEN centar o sudskoj presudi Matvejeviću

SKOPLJE , 14. studenog 2005. (Hina) - Makedonski PEN-centar objavio jeu ponedjeljak priopćenje u kojemu negoduje zbog sudske presudePredragu Matvejeviću i preporučuje da se odluka preispita jer, kako seističe u priopćenju, radi se o javnom mišljenju na koje Matvejević kaočovjek i kao pisac ima pravo.
SKOPLJE , 14. studenog 2005. (Hina) - Makedonski PEN-centar objavio je u ponedjeljak priopćenje u kojemu negoduje zbog sudske presude Predragu Matvejeviću i preporučuje da se odluka preispita jer, kako se ističe u priopćenju, radi se o javnom mišljenju na koje Matvejević kao čovjek i kao pisac ima pravo.

Makedonski PEN centar izražava veliko iznenađenje i negodovanje u vezi s odlukom suda u Zagrebu kojom je pisac Predrag Matvejević osuđen na pet mjeseci zatvora, a uvjetno na dvije godine za klevetu i uvredu.

U priopćenju se ističe kako je Matvejević jedan je od najvećih hrvatskih i europskih intelektualaca i pisaca, potpredsjednik međunarodnog PEN-a, dugogodišnji predsjednik hrvatskog PEN-a, profesor i autor više djela, te da ga makedonski PEN poznaje kao pisca i intelektualca koji je uvijek osuđivao rasnu, vjersku i nacionalnu mržnju, rat i stradanja, a branio stvaralačku slobodu i slobodu mišljenja kao osnovne vrijednosti Povelje PEN-a.

Presudu protiv Matvejevića treba preispitati jer se radi o javnom mišljenju na koje Matvejević i kao čovjek i kao pisac ima pravo, preporučuje u priopćenju makedonski PEN.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙