FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sanaderovo priopćenje za javnost o slučaju Matvejević

ZAGREB, 5. studenog 2005. (Hina) - Ivo Sanader priopćio je danas,isključivo u svojstvu člana Društva hrvatskih književnika i hrvatskogPEN-a, kako smatra neprihvatljivim da se u današnje vrijeme donosipresuda kakva je izrečena Predragu Matvejeviću, ističući istodobno dademokracija uključuje i odgovornost za napisanu ili izgovorenu riječ.
ZAGREB, 5. studenog 2005. (Hina) - Ivo Sanader priopćio je danas, isključivo u svojstvu člana Društva hrvatskih književnika i hrvatskog PEN-a, kako smatra neprihvatljivim da se u današnje vrijeme donosi presuda kakva je izrečena Predragu Matvejeviću, ističući istodobno da demokracija uključuje i odgovornost za napisanu ili izgovorenu riječ.

Priopćenje objavljujemo u cijelosti:

"Kao predsjednik Vlade RH ne mogu i ne želim se miješati u odluke sudbenih tijela u Hrvatskoj, pa tako ne mogu ni komentirati presudu protiv književnika Predraga Matvejevića.

Međutim kao član Društva hrvatskih književnika i kao član Hrvatskog centra PEN - kluba želim reći da je po mom dubokom uvjerenju neprihvatljivo da se danas donose takve presude protiv pisaca.

S druge strane nedvojbeno stoji i činjenica da sloboda i demokracija uključuju i odgovornost; odgovornost za napisanu ili izgovorenu riječ. Te odgovornosti nitko ne može biti oslobođen.

Unatoč međusobnim razlikama, odnosno upravo zbog njih potrebno nam je svima više napora u pokušajima međusobnog razumijevanja i tolerancije. To je i glavni razlog mog uključivanja u javnu raspravu u povodu ovog neugodnog događaja", kaže se u priopćenju za javnost Ive Sanadera.

Općinski sud u Zagrebu 2. studenog je nepravomoćno osudio Matvejevića na pet mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine, zbog klevete i uvrede pisca Mile Pešorde u članku "Naši talibani", koji je objavljen u Jutarnjem listu prije četiri godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙