FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Matvejević: Neću se žaliti na presudu

LJUBLJANA,12. studenoga(Hina) - Ostajem pri odluci da se na presuduneću žaliti, a radovat će me ako reakcije potaknu da se "hrvatskiprovincijalci" zamisle o građanskim slobodama i slobodi govora, te ihpostave na drukčije pravne temelje, navodi Predrag Matvejević uautorskom prilogu u ljubljanskom "Delu" od subote u vezi s presudomzagrebačkog suda kojom je uvjetno kažnjen za uvredu i klevetu upoznatom slučaju na tužbu Mile Pešorde.
LJUBLJANA,12. studenoga(Hina) - Ostajem pri odluci da se na presudu neću žaliti, a radovat će me ako reakcije potaknu da se "hrvatski provincijalci" zamisle o građanskim slobodama i slobodi govora, te ih postave na drukčije pravne temelje, navodi Predrag Matvejević u autorskom prilogu u ljubljanskom "Delu" od subote u vezi s presudom zagrebačkog suda kojom je uvjetno kažnjen za uvredu i klevetu u poznatom slučaju na tužbu Mile Pešorde.

"Vjerovao sam da smo već izašli iz razdoblja kad su takve sporove rješavali sudovi, ali se čini da nismo. Moja prva reakcija je bila da se neću žaliti na presudu i kod toga ostajem. Kad bih se žalio, onda bih presudi i onome tko ju je donio dao neku težinu. Ovako će se sud naći u neugodnom položaju jer bi po zakonu morali izvršiti odluku suda na koju se nisam htio žaliti. Morali bi me dakle zatvoriti", navodi među ostalim Matvejević.

"Imam dvojno državljanstvo. Hrvatsko sam zadržao i nakon odlaska iz Hrvatske, a talijansko su mi dali u Italiji. Imam se dakle gdje sakriti, ali nemam tu namjeru. Pred kime bih se uopće skrivao. U Zagreb gdje mi je dom vraćat ću se kao i do sada, pa neka bude što bude.

Matvejević navodi kako se nada da će uvjetna presuda imati i pozitivne učinke zbog reakcija u kojima su mnogi nastupili protiv nje.

"Radovat će me ako moj slučaj, s obzirom na proteste koje je izazvao u Hrvatskoj i u inozemstvu, bude pridonio da se hrvatski provincijalci zamisle, te da se pitanje građanskih sloboda, u ovom slučaju slobode govora, izražavanja i kritike, postavi na drukčije osnove. No, bojim se da ti ljudi nemaju nikakve predodžbe o svijetu: o tome kakav je i što o njima misli. Možda im je svejedno. Utoliko gore za njih.", navodi knjievnik Predrag Matvejević u ljubljanskom "Delu" povodom presude i polemika koje je izazvala.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙