FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen 2. svezak "Povijesti Hrvata"

ZAGREB, 12. studenoga 2005. (Hina) - Zagrebački nakladnik "Školskaknjiga" predstavila je danas na Interliberu, na Zagrebačkom velesajmu,2. svezak knjige "Povijest Hrvata - Od kraja 15. stoljeća do krajaPrvoga svjetskog rata".
ZAGREB, 12. studenoga 2005. (Hina) - Zagrebački nakladnik "Školska knjiga" predstavila je danas na Interliberu, na Zagrebačkom velesajmu, 2. svezak knjige "Povijest Hrvata - Od kraja 15. stoljeća do kraja Prvoga svjetskog rata".

Knjiga na 679 stranica u pet poglavlja obrađuje povijest Hrvata u 16. stoljeću, koja počinje Stogodišnjim hrvatsko-turskim ratom, Hrvatsku u 17. stoljeću, hrvatske zemlje pod osmanlijskom vlašću od 16. do 18. st., Hrvatsku u 18 st. i Hrvatska u 19. i početkom 20. stoljeća, odnosno obrađuje ključne procese hrvatske povijesti tijekom 400 godina - od bitke na Mohačkom polju 1526 do kraja Prvoga svjetskog rata 1918.

Na predstavljanju su govorili predsjednik Uprave "Školske knjige" Ante Žužul, glavni urednik ovoga sveska Mirko Valentić, recenzent Stjepan Matković i izvršni urednik Zoran Velagić.

Ante Žužul naglasio je kako "u vremenu kad se globalnost nameće kao jedini svjetonazor, znanjem moramo svjedočiti svoju kulturu". Podsjetio je da su čak i Nijemci kao veliki europski narod, osnovali Institut za obranu svoga identiteta.

Govoreći o ulozi Hrvatske u europskoj povijesti, predsjednik Uprave "Školske knjige" istaknuo je kako je, primjerice, putujući Bosnom i Hrvatskom lako vidjeti da je skoro svaki grob branio kršćanstvo i kulturu zapadne Europe.

Povjesničar Stjepan Matković ocijenio je da drugi svezak "Povijest Hrvata - Od kraja 15. stoljeća do kraja Prvoga svjetskog rata" slijedi domaće tradicije u pisanju sinteza", te je pouzdan uvod u razvoj Hrvatske tijekom četiri stoljeća, obrađujući teme koje čuvaju hrvatski identitet - narod, vjeru i običaje.

Također u knjizi su obrađeni oblici "otpora svim pokušajima da nam se iz vana nametnu tuđinski oblici vlasti," rekao je povjesničar Matković.

Glavni urednik 2. sveska "Povijesti Hrvata" Mirko Valentić, podsjetio je kako u izradbi toga trosveščanog djela sudjeluje 62 znanstvenika te da je riječ o najvećem zajedničkom nakladničkom poduhvatu "Školske knjige".

Glavni urednici 2. sveska knjige "Povijest Hrvata - Od kraja 15. stoljeća do kraja Prvoga svjetskog rata" su Mirko Valentić i Lovorka Čoralić, urednik projekta je Franko Mirošević, a izvršni urednik Zoran Velagić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙