FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Berlin: Ostavka predsjednika SPD-a

BERLIN, , 31. listopada 2005. (Hina) - Predsjednik Socijaldemokratskestranke Njemačke (SPD) Franz Muentefering neočekivano je, nakon što uponedjeljak vrhovništvo stranke nije izabralo njegovog kandidata zaglavnog tajnika stranke, podnio ostavku na svoju stranačku dužnost teizjavio da je upitan i njegov ulazak u buduću koalicijsku vladu.
BERLIN, , 31. listopada 2005. (Hina) - Predsjednik Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Franz Muentefering neočekivano je, nakon što u ponedjeljak vrhovništvo stranke nije izabralo njegovog kandidata za glavnog tajnika stranke, podnio ostavku na svoju stranačku dužnost te izjavio da je upitan i njegov ulazak u buduću koalicijsku vladu.

"Ja ću unatoč tomu SPD voditi do kraja koalicijskih pregovora", izjavio je Muentefering ali je istodobno doveo u pitanje planirani angažman na funkciji ministra rada i vicekancelara u vladi kancelarke Angele Merkel.

Nakon ostavke Muenteferinga i premijer Bavarske Edmund Stoiber (Kršćansko socijalna unija- CSU) doveo je u pitanje svoj ulazak u buduću kaolicijsku vladu u kojoj je trebao biti ministar gospodarstva.

"Nakon povlačenja Munetefehringa i za demokršćane je nastala nova situacija koju trebamo preispitati", izjavio je potpredsjednik CSU-a Ingo Friedrich.

Kako javlja dnevnik "Die Welt" u izdanju od utorka, Stoiber je svoje povlačenje obrazložio time da je nakon odlaska Muenteferinga "nastala potpuno nova situacija". Iz krugova bliskih bavarskom premijeru se navodi da između Stoibera i Muenteferinga "vlada odnos povjerenja" na temelju čega se Stoiber odlučio ući u vladu Angele Merkel. Dolaskom novog čovjeka na mjesto vicekancelara i ministarstva rada ta je ravnoteža poremećena, piše "Die Welt".

Potpuno neočekivana ostavka Franza Muneteferinga uslijedila je nakon što je njegov kandidat za glavnog tajnika stranke Kajo Wasserhoevel dobio osjetno manje glasova nego njegova protukandidatkinja iz lijevog ogranka stranke Andrea Nahlis. Nakon glasovanja Muentefering je prekinuo sjednicu predsjedništva te izjavio da pod ovakvim uvjetima nepovjerenja u njegov izbor ne može više ostati na čelu stranke.

"Moj plan je bio pomlađivanje stranačkih struktura tijekom sljedećih pet godina. Nakon moje ostavke taj će proces krenuti većom brzinom", zaključio je Muentefering.

Vodeći političari SPD-a oštro su osudili razvoj događaja nakon izbora glavnog tajnika ocjenjujući da će to naškoditi stranci te oslabiti njezine pozicije u koalicijskim pregovorima.

Izbor novog predsjednika SPD-a biti će obavljen sljedećeg tjedna. Najizgledniji kandidati su sadašnji premijeri saveznih pokrajina Brandenburg i Rheinland - Pfalz Matthias Platzek i Kurt Beck pri čemu se Platzeku, koji je mlađi i ima istaknutu ulogu u koalicijskim pregovorima, daju veći izgledi.

Koalicijski pregovori između socijaldemokrata i demokršćana nastavljeni su u ponedjeljak navečer i nakon što je Muentefering Angelu Merkel obavijestio o svojoj ostavci.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙