FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nijemci u mirovinu sa 67 godina ?

BERLIN, 27. listopada 2005. (Hina) - Nijemci će možda ubuduće tek sa67 godina starosti stjecati pravo za odlazak u mirovinu, piše dnevnik"Financial Times Deutschland" pozivajući se na krugove bliskepregovaračkim skupinama demokršćana i socijaldemokrata koji u četvrtaku Berlinu počinju treći krug koalicijskih pregovora.
BERLIN, 27. listopada 2005. (Hina) - Nijemci će možda ubuduće tek sa 67 godina starosti stjecati pravo za odlazak u mirovinu, piše dnevnik "Financial Times Deutschland" pozivajući se na krugove bliske pregovaračkim skupinama demokršćana i socijaldemokrata koji u četvrtak u Berlinu počinju treći krug koalicijskih pregovora.

"Radi se o tome da napokon financije stavimo pod nadzor", citira list jednog od sudionika radne skupine za rad i socijalna pitanja. Razlozi za podizanje starosne dobi za odlazak u mirovinu su osim financijske i demografske prirode, navodi dalje "Financial Times Deutschland". Podizanje starosne dobi bilo bi provedeno postupno od 2011 do 2035 i to svake godine za jedan mjesec.

Istodobno je dogovoren program pod nazivom "55 plus" kojemu je cilj pojačano uključivanje starijih nezaposlenih osoba u tržište rada što je trenutačno, s obzirom da je više od jedne četvrtine od gotovo 5 milijuna nezaposlenih starije od 55 godina, najveći problem u borbi protiv masovne nezaposlenosti.

Kao još jedan od elemenata koji bi trebali pridonijeti konsolidaciji državnog proračuna do 2007. godine demokršćani i socijaldemokrati su predložili da ubuduće za nezaposlene do 25 godine starosti skrbe roditelji a ne socijalni uredi kao što je trenutačno.

Treći krug pregovora uglavnom je posvećen financijskim i socijalnim pitanjima. Pregovori bi trebali biti okončani do 12. studenoga nakon čega stranke sudionice u pregovorima, Kršćansko demokratska unija (CDU), Kršćansko socijalna unija (CSU) i Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) na stranačkim kongresima trebaju prihvatiti program koalicijske vlade. Izbor Angele Merkel za novu kancelarku trebao bi se obaviti 22. studenoga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙