FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Međunarodna vinska priredba "Svijet graševine" u Kutjevu

KUTJEVO, 11. studenoga 2005. (Hina) - Međunarodni sajam graševine"Svijet graševine", koji je u Kutjevu okupio vinare iz Austrije, CrneGore, Madžarske, Slovačke, Slovenije i Hrvatske, svečano je otvorendodjelom odličja i priznanja najuspješnijima.
KUTJEVO, 11. studenoga 2005. (Hina) - Međunarodni sajam graševine "Svijet graševine", koji je u Kutjevu okupio vinare iz Austrije, Crne Gore, Madžarske, Slovačke, Slovenije i Hrvatske, svečano je otvoren dodjelom odličja i priznanja najuspješnijima.

"U ovom trenutku nemamo dostatnih količina vrhunskih vina pa u Ministarstvu poljoprivrede činimo sve da Hrvatska postane kvalitetan proizvođač i za domaće i za inozemno tržište", izjavio je Stjepan Mikolčić, pomoćnik ministra za poljoprivredu. Najavio je kako će Ministarstvo nastojati i novim mjerama poticati razvoj vinogradarstva.

Kako je rekao Mikolčić, vinske priredbe služe promidžbi i pronalaženju vina koja želimo izvesti na tržište EU-a. Operativni program predviđa podizanje 15.000 hektara novih nasada, a ove godine certificirali smo deset milijuna sadnica i dobili oko 2000 hektara novih nasada", rekao je Mikolčić.

Požeško-slavonska županija će, kako je na svečanosti najavio župan Anto Bagarić, poduprijeti kutjevsku općinu u organiziranju te vinske priredbe. "Kutjevo mora održati tradiciju proizvodnje kvalitetnih vina, koju preko turističke ponude treba povezati s drugim djelatnostima u požeškom kraju. Požeško-slavonska županija će već iduće godine u proračunu izdvojiti novac za subvencioniranje sadnog materijala za podizanje novih vinograda, dodao je Bagarić.

K tomu ćemo na prijedlog kutjevske općine potaknuti razgraničenje šumskog od poljoprivrednog zemljišta jer Požeština obiluje šumskim područjima na kojima se mogu podići novi vinogradi", rekao je župan, dodavši kako bi to ubrzalo razvoj vinogradarstva u Županiji.

Na sajmu je ocijenjeno čak 175 uzoraka od kojih je osam dobilo zlatne medalje, 14 srebrne i 46 brončane.

Trodnevna međunarodna priredba "Svijet graševine" u Kutjevu nastavlja se sutra stručnim predavanjima o vinogradarstvu i proizvodnji graševine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙