FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američki kongresnici degustirali vina hrvatskog vinara Grgicha iz Kalifornije

WASHINGTON,20. listopada(Hina) - Američki kongresnici imali su usrijedu prigodu degustirati vina hrvatskog vinara Miljenka Grgicha izKalifornije, koji je pomogao kalifornijska vina izbaciti u sam vrhsvjetskog tržišta.
WASHINGTON,20. listopada(Hina) - Američki kongresnici imali su u srijedu prigodu degustirati vina hrvatskog vinara Miljenka Grgicha iz Kalifornije, koji je pomogao kalifornijska vina izbaciti u sam vrh svjetskog tržišta.

Na degustaciji koju je organizirao kongresnik Mike Thompson iz Kalifornije isprobana su vina Chardonnay i Zinfandel koja američki Hrvat Miljenko Grgić proizvodi u vinariji Grgich Hills u dolini Napa u Kaliforniji.

Bilo je to još jedno priznanje Grgichu koji je proslavio kalifornijska vina pobijedivši sa svojim Chardonnayom iz Napa Chateau Montelena na degustaciji 1976. godine u Parizu.

Osim Grgicheva Chardonnay francuski suci su tada i Cabernet Sauvignon Warrena Winiarskog, također iz Kalifornije, ocijenili boljim do tada neprikosnovenih francuskih vina i tako lansirali kalifornijska vina na svjetsko tržište.

Na degustaciji u Kongresu mogao se probati i izvrsni Cabernet Sauvignon Warrena Winiarskog, koji je također bio na degustaciji.

Kongresnik Thompson je pohvalio veliku umješnost Grgicha koji je cijeli svoj život posvetio proizvodnji vina i stekao ugled jednog od najdarovitijih vinara u svijetu.

Grgich (77) je podrijetlom iz sela Desne kraj Metkovića iz obitelji koja se bavila proizvodnjom vina, a ljubav i umješnost u uzgoju vina naslijedio je od svog oca. U Sjedinjene Države došao je 1958. nakon studija enologije na Zagrebačkom Sveučilištu, skrasio se u Napa Valley u Kaliforniji i polagano stjecao glas sjajnog vinara sve dok se konačno nije proslavio pobjedom u Parizu.

I nakon povijesne 1976. Grgich je nastavio stjecati ugled i postao svjetski poznat proizvođač vina nikad se ne mireći s postignutim.

Vinarstvo za njega nije samo zanat nego i životno opredjeljenje. "Svijet je bolje mjesto zbog vina i žena", kaže on.

Povijesnu pobjedu Grgicha i Winiarskog na pariškoj degustaciji 1976. zabilježio je George Taber, tada dopisnik tjednika Time, i konačno je nedavno zabilježio u knjizi Pariška presuda.

"Bila je to priča o hrvatskom uspjehu, ali i priča o američkom uspjehu", rekao je Taber o Grgichevom usponu do vinara svjetskog glasa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙