FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Akcija protiv rada na crno zahvatila i medijske kuće

ZAGREB, 11. studenog 2005. (Hina) - Državni inspektorat započeo jedanas inspekcijski nadzor u tridesetak medijskih kuća kako bi se i utoj djelatnosti suzbio rad na crno, potvrdio je Hini glavni državniinspektor Kruno Kovačević.
ZAGREB, 11. studenog 2005. (Hina) - Državni inspektorat započeo je danas inspekcijski nadzor u tridesetak medijskih kuća kako bi se i u toj djelatnosti suzbio rad na crno, potvrdio je Hini glavni državni inspektor Kruno Kovačević.

Kovačević je izvijestio da je inspekcijski nadzor zatražio nadležni sindikat, ne precizirajući o kojem se sindikatu radi.

Predsjednica Sindikata novinara Hrvatske (SNH) Jasmina Popović izjavila je Hini da je SNH s Državnim inspektoratom dogovorio trajnu suradnju, tako da inspektori dolaze u pojedine medijske kuće na pozive tamošnjih sindikalnih podružnica SNH.

SNH nije posebno potaknuo sadašnju akciju, već su to vjerojatno učinili iz neke podružnice, ali pozdravlja svako nastojanje da se uvede red u medijsku djelatnost, istaknula je Popović.

Prije četiri godine SNH i Državni inspektorat proveli su zajedničku akciju koja je pokazala da u medijskim kućama oko polovice djelatnika radi na crno, a najčešće se radilo o lažnim honorarcima s nelegalnim ugovorima.

Ipak, nakon te akcije u medijima se osjeća opadanje trenda zapošljavanja na crno, rekla je predsjednica SNH.

Podsjetila je da su četiri sindikalne središnjice još u svibnju započele kampanju "Godina borbe protiv rada na crno" kojom su nastojale potaknuti državu da se odlučnije uhvati u koštac s tim problemom.

Premijer Ivo Sanader nedavno je javno podupro sindikalnu kampanju istaknuvši da je borba protiv rada na crno Vladin prioritet, pa će ona poduprijeti sve inicijative koje mogu smanjiti sivu ekonomiju u Hrvatskoj.

Po neslužbenim procjenama, u Hrvatskoj oko 400.000 ljudi radi na crno, a zbog sive ekonomije oko 11 milijardi kuna godišnje ostaje izvan državne blagajne, upozorio je Sanader.

Zbog toga su izmjenama Zakona o državnom inspektoratu povećane ovlasti inspektora rada. Oni odsad mogu pravnoj ili fizičkoj osobi kod koje zateknu rad na crno na licu mjesta zabraniti obavljanje djelatnosti, te zapečatiti prostorije i sredstva za rad dok se ne otklone nepravilnosti ili do okončanja upravnog postupka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙