FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat zdravstva protiv ukidanja prava na samostalni rad medicinskim sestrama

ZAGREB, 17. listopada 2005. (Hina) - Samostalni sindikat zdravstva isocijalne skrbi zatražio je danas od ministra zdravstva NevenaLjubičića da povuče naputak Hrvatske komore medicinskih sestara kojimse ukida odobrenje za samostalni rad medicinskim sestrama itehničarima sa srednjom stručnom spremom.
ZAGREB, 17. listopada 2005. (Hina) - Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi zatražio je danas od ministra zdravstva Nevena Ljubičića da povuče naputak Hrvatske komore medicinskih sestara kojim se ukida odobrenje za samostalni rad medicinskim sestrama i tehničarima sa srednjom stručnom spremom.

Takvim protuzakonitim naputkom se medicinske sestre degradira na status bolničarki, ustvrdila je na konferenciji za novinare predsjednica sindikata Spomenka Avberšek.

Prema naputku koji je odaslan 6. rujna u zdravstvene ustanove, odobrenje za samostalni rad imalo bi samo 4.000 viših medicinskih sestara, sa završenim višom školom za sestre.

Ostalih 22.000 sestara sa srednjom stručnom spremom imale bi pravo upisa u registar Komore, ali ne i na licencu za samostalni rad, čime bi im bio onemogućen privatni rad i otvaranje ustanova za kućnu njegu.

"Mi nismo protiv edukacije, ali odluka o uskrati odobrenja za samostalan rad ishitrena je i diskriminirajuća, pa će sindikat, ako naputak ne bude povučen, preporučiti medicinskim sestrama da zaštitu zatraže sudskim putem", rekla je Avberšek.

Ona smatra da je predsjednica Komore Dragica Šimunec tim naputkom prekršila zakon pa treba biti smijenjena.

Sindikat je također zatražio od Ministarstva zdravstva preispitivanje naputka kojim pojedine kategorije korisnika socijalne skrbi mogu ostvariti povrat novca za administrativnu pristojbu u centrima za socijalnu skrb.

Članica sindikata Marija Bodrožić Zorić smatra da su te osobe trebale biti oslobođene plaćanja pristojbe, te upozorava da će za povrat novca trebati dva mjeseca, zbog procedura podnošenja zahtijeva, donošenja rješenja i isplate novca.

To je nepotrebno administriranje zbog kojega će socijalni radnici, umjesto da se bave stručnim radom s korisnicima, morati ispisivati rješenja. Štete za zdravstvo bit će goleme, a koristi nikakve, jer se već sada događa da ljudi ne dolaze po svoju stalnu terapiju, ističe Bodrožić Zorić.

Dodaje kako većina siromašnih ne zna za mogućnost povrata novca, pa niti neće ići u centre za socijalnu skrb po tih 30 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙