FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Komora: medicinske sestre srednje stručne spreme neće biti bolničarke

ZAGREB, 18. listopada 2005. (Hina) - Hrvatska komora medicinskihsestara demantirala je jučerašnje tvrdnje Samostalnog sindikatazdravstva i socijalne skrbi da će se postojeće medicinske sestre,oduzimanjem dozvole za samostalni rad, svesti na status bolničarki, teda je svojim naputkom prekršila zakon.
ZAGREB, 18. listopada 2005. (Hina) - Hrvatska komora medicinskih sestara demantirala je jučerašnje tvrdnje Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi da će se postojeće medicinske sestre, oduzimanjem dozvole za samostalni rad, svesti na status bolničarki, te da je svojim naputkom prekršila zakon.

Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi zatražio je jučer od ministra zdravstva da povuče, kako tvrde, protuzakoniti naputak Hrvatske komore medicinskih sestara, kojim se ukida odobrenje za samostalni rad medicinskim sestrama i tehničarima sa srednjom stručnom spremom i kojim ih se, kažu, degradira na status bolničarki.

Komora medicinskih sestara u današnjem priopćenju, koje je potpisala predsjednica Dragica Šimunec, ističe da će se sestrama sa srednjom školskom spremom omogućiti dodatno školovanje kako bi stekle obrazovanje prema novom programu koji je prilagođen europskim standardima obrazovanja.

Naime, prema Zakonu o sestrinstvu odobrenje za samostalni rad dobit će samo više medicinske sestre, dok bi one sa srednjom školom trebale biti samo upisane u Registar komore i dobiti odobrenje za rad.

HKMS tvrdi da nije prekršila zakon, radni ili stručni status medicinskih sestara srednje stručne spreme. Njihov se rad neće mijenjati niti će se mijenjati njihovo utvrđeno pravo na visinu plaće.

Komora također ističe da profil bolničara ne postoji već niz godina u hrvatskom zdravstvu pa je nejasno kako su sindikati došli na ideju da bi se medicinske sestre pretvarale u nepostojeći profil radnika.

Cilj komore je da se Hrvatska prilagodi europskim standardima obrazovanja medicinskih sestara i da započne taj proces pa je sigurno da će se školovanje medicinskih sestara na novi način provoditi dulje vremensko razdoblje, pa možda i desetak godina, ističe se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙