FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slučaj Lora: svjedočio bivši zatvorenik Milosav Katalina

SPLIT,10. studenoga 2005.(Hina) - Na Županijskom sudu u Splitu upostupku u tzv. slučaju Lora svoj je iskaz danas dao svjedok MilosavKatalina, bivši zatvorenik Vojno-istražnog centra Lora u Splitu 1992.godine.
SPLIT,10. studenoga 2005.(Hina) - Na Županijskom sudu u Splitu u postupku u tzv. slučaju Lora svoj je iskaz danas dao svjedok Milosav Katalina, bivši zatvorenik Vojno-istražnog centra Lora u Splitu 1992. godine.

Katalina je, vidno narušena zdravlja, rekao kako je sve što je "mogao i smio" reći o tome već rekao sudu te je zatražio da se pročita njegov iskaz s prvog suđenja 2002. godine.

U Loru je, kao civil, doveden 18. kolovoza 1992. iz njemu nepoznatih razloga, te je tamo za desetodnevnog zatočeništva, kako je ustvrdio, "prošao pakao neprestanog mučenja i zlostavljanja, čije posljedice osjeća i danas". Rekao je kako mu je tada ozlijeđena kralježnica, probijeni su mu ušni bubnjići i polomljeni zubi.

Svjedok Katalina izjavio je i kako nikada nije dobio potvrdu o pritvaranju i puštanju iz pritvora, a ne postoji ni dokument koji bi posvjedočio da je tamo bio, kao ni dokumentacija o liječničkim pregledima u splitskoj bolnici.

Prema njegovim riječima, ispitivala su ga četvorica policajaca, od kojih ga je jedan, predstavivši se kao pukovnik, stalno pljuvao, dok su ga drugi "udarali šakama, vukli za uši, davili, vrtjeli mu glavom, tukli po slabinama, zavrtali mu ruke, prstima čupali vratne žile, te ga tako onemoćala spajali na struju".

Svjedok Katalina ustvrdio je i kako je iz tzv. bloka "C" zatvora u Lori čuo jauke i zapomaganja zatočenika, a jednu je noć čuo i ženske krikove.

Premda je svjedok, kao i prije tri godine, rekao kako ne bi mogao prepoznati svoje zlostavljače te da ne želi nikoga krivo optužiti, na inzistiranje zastupnika optužbe, uz jamstvo sigurnosti koje mu je dalo sudsko vijeće, danas je ipak pokazao na optuženike Davora Banića, kojega je, kako je rekao, upoznao po nadimku Bokser, a koji ga je najviše tukao i zlostavljao, te na Tonća Vrkića koji je, kako je rekao, naređivao da se zatvorenici međusobno mlate i cijede zakrvavljene krpe u oči.

Optuženi Banić kazao je kako ga nikada nije vidio, a Vrkić ga je, opovrgnuvši njegove navode, upozorio kako ga vjerojatno poznaje od ranije, jer je bio dugogodišnji prijatelj s njegovim sinom, te je izjavio da je zbog toga upravo on naredio da ga se ne dira dok je bio u Lori.

Pročitan je i njegov iskaz s prošloga suđenja u kojemu je izjavio da mu je nekoliko osoba ispred sudnice prijetilo smrću, a njegovoj obitelji prijetilo se i nakon toga na ulici i telefonski.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙