FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šeks: Kukuljević-Sakcinski vizionar hrvatske povijesti

ZAGREB, 8. studenoga 2005. (Hina) - Ivan Kukuljević-Sakcinski duboko jepovezan s Hrvatskim saborom, jedan je od vizionara hrvatske povijestikoji je u tom visokom domu prvi progovorio hrvatskim jezikom 1843. izahvaljujući njemu hrvatski jezik, tri godine kasnije, 1847. postajeslužbenim jezikom u Saboru, istaknuo je danas, uz ostalo, predsjednikHrvatskog sabora Vladimir Šeks, drugog dana znanstvenog skupa koji seodržava u Matici hrvatskoj u Zagrebu.
ZAGREB, 8. studenoga 2005. (Hina) - Ivan Kukuljević-Sakcinski duboko je povezan s Hrvatskim saborom, jedan je od vizionara hrvatske povijesti koji je u tom visokom domu prvi progovorio hrvatskim jezikom 1843. i zahvaljujući njemu hrvatski jezik, tri godine kasnije, 1847. postaje službenim jezikom u Saboru, istaknuo je danas, uz ostalo, predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, drugog dana znanstvenog skupa koji se održava u Matici hrvatskoj u Zagrebu.

Skup pod nazivom "Kukuljevićevi dani u Varaždinskim Toplicama 2005." otvoren je jučer pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora, a u organizaciji Matična ogranka iz Varaždinskih Toplica.

Govoreći o vremenu u kojemu je djelovao Sakcinski, odnosno sredini 19. stoljeća kada su stvarane nacionalne države u Europi i nacionalno ozračje u tadašnjim hrvatskim zemljama, Šeks je podsjetio kako je Sakcinski među prvima shvatio da je jedinstveni hrvatski jezik jedan od prvih uvjeta za nastanak i razvitak hrvatske države.

Na taj način zauzimanjem Sakcinskog i drugih hrvatskih preporoditelja, dodao je Šeks, Hrvatska se jedino mogla oduprijeti političkoj dominaciji Beča, Pešte i ostalih prisvajača.

Prije 15 godina stvorena je hrvatska država, hrvatski narod stekao je državnu samobitnost, slobodu i vlastiti nacionalni integritet, rekao je Šeks dodavši da će hrvatski jezik postati i jedan od službenih jezika Europske unije.

O djelu Ivana Kukuljevića-Sakcinskog (1816. - 1889.) i njegovim suvremenicima govorili su Ivan Jurišić, Katica Čorkalo-Jermić, Nedjeljko Mihanović, Dubravko Jelčić, Miroslav Šicel, Tonko Maroević, Bruno Popović i drugi.

U prigodi današnjeg Šeksova susreta s čelnicima Matice hrvatske predsjednik Igor Zidić uručio je predsjedniku Hrvatskoga sabora reprezentativna Matičina izdanja, a Šeks je uzvratio izdanjima o povijesti Hrvatskoga sabora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙