FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Međunarodna konferencija o suvremenom korištenju dvoraca

ZAGREB, 10. studenog 2005. (Hina) - Međunarodna konferencija "Suvremenokorištenje i kreativno upravljanje dvorcima, kurijama iljetnikovcima", što se danas održava na zagrebačkome Arhitektonskomfakultetu trebala bi potaknuti obnovu i revitalizaciju dvoraca uHrvatskoj na način i po uzoru na europske zemlje s dugom tradicijomarhitekture dvoraca.
ZAGREB, 10. studenog 2005. (Hina) - Međunarodna konferencija "Suvremeno korištenje i kreativno upravljanje dvorcima, kurijama i ljetnikovcima", što se danas održava na zagrebačkome Arhitektonskom fakultetu trebala bi potaknuti obnovu i revitalizaciju dvoraca u Hrvatskoj na način i po uzoru na europske zemlje s dugom tradicijom arhitekture dvoraca.

Nositelj cjelodnevnoga znanstveno-stručnog skupa je zagrebački Arhitektonski fakultet koji je, uz Zagrebačku županiju, Fond za regionalni razvoj te još četiri županije - Krapinsko-zagorsku, Varaždinsku, Požeško-slavonsku i Koprivničko-križevačku, i jedan od njegovih organizatora.

Konferencija je ostvarena u sklopu međunarodnoga projekta "Villas" (Villas, stately homes and castles - compatible use, valorisation and creative managment 2004.-2006.) te znanstveno-istraživačkoga projekta Arhitetonskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu "Urbanističko i perivojno nasljeđe Hrvatske kao dio europske kulture". Pokrovitelji skupa su ministarstva kulture, znanosti, obrazovanja i športa te vanjskih poslova i europskih integracija.

Međunarodni projekt "Villas" održava se u sklopu programa INTERREG - inicijative Europske unije kojom se promiče prekogranična, transnacionalna i međuregionalna suradnja s ciljem jačanja gospodarske i socijalne kohezije europskoga prostora poticanjem i promicanjem skladnoga razvoja europskoga kontinenta.

Unutar INTERREG-a III. utvrđeno je 11 zemljopisnih područja, a Republika Hrvatska sudjeluje u CADSES području (Central European, Adriatic, Danubian, South-Eastern Space) koje obuhvaća zemlje članice EU-a kao i zemlje nečlanice.

Glavni cilj projekta "Villas" je povećati vrijednost kulturnoga nasljeđa povijesnih dvoraca, poboljšati i revitalizirati estetske, ali i gospodarske aspekte arhitektonskoga nasljeđa tako da se kreiraju modeli vrednovanja i utvrde strategije prenamjene dvoraca kompatibilne s planskim elementima i problemima pojedinih regija.

Voditelj hrvatskoga dijela projekta Villas" i glavni istraživač projekta "Urbanističko i perivojno nasljeđe Hrvatske kao dio europske kulture" Mladen Obad Šćitaroci na konferenciji za novinare istaknuo je da je naglasak konferencije na gospodarskoj održivosti obnove i revitalizacije dvoraca. Podsjetio je da je u Hrvatskoj više od 50 posto dvoraca zapravo bez bilo kave namjene te da država i loklane uprave nemaju novca koji bi omogućio njihovu prenamjenu.

Obad Šćitaroci smatra kako treba potaknuti partnerski odnos između državnih, lokalnih i privatnih čimbenika kako bi se osigurao nužno potreban iskorak prema tomu nasljeđu, ali i ostvarila ravnoteža između kulturološke i gospodarske komponente obnove.

Potporu projektu pružili su i na konferenciji nazočni predstavnici županija koje u njemu sudjeluju, među kojima i župan Koprivničko-križevačke županije Josip Friščić, dožupan Zagrebačke županije Josip Jambrač i dožupan Krapinsko-zagorke županije Davor Gredićak.

Pomoćnica ministra kulture za međunarodnu suradnju Goranka Horjan smatra da je posebice važno to što su lokalne uprave i samouprave prepoznale važnost projekta. S tim u vezi, istaknula je i važnost spomeničke rente rekavši da će o tomu u poslijepodnevnome dijelu konferencije govoriti državni tajnik u Ministarstvu kulture Jadran Antolović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙