FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HGK: seminar o javno-privatnom partnerstvu za javne građevine

ZAGREB, 10. studenog 2005. (Hina) - Javno-privatno partnerstvo (JPP) uizgradnji javnih građevina sve je više korišten oblik financiranja igradnje, posebice u uvjetima proračunskih ograničenja i promjene ulogejavnog sektora od izravnog pružatelja usluga i financijera premaorganizatoru, regulatoru i kontroloru.
ZAGREB, 10. studenog 2005. (Hina) - Javno-privatno partnerstvo (JPP) u izgradnji javnih građevina sve je više korišten oblik financiranja i gradnje, posebice u uvjetima proračunskih ograničenja i promjene uloge javnog sektora od izravnog pružatelja usluga i financijera prema organizatoru, regulatoru i kontroloru.

Istaknuto je to na današnjem seminaru 'Javno-privatno partnerstvo za javne građevine u Republici Hrvatskoj' koji su organizirali Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska udruga poslodavaca, osječki Građevinski fakultet i Hrvatski institut za mostove i konstrukcije.

U tradicionalnom obliku ustupanja i financiranja javnih radova, javni sektor je odgovoran za upotrebu, održavanje i reguliranje kapitalnih investicija, dok JPP podrazumijeva dugoročno uključivanje privatnog sektora u pripremu i izvedbu kapitalnih investicija, kao i upravljanje uporabom i održavanjem građevina, rekao je konzultant za infrastrukturu u Uredu Svjetske banke u Hrvatskoj i građevinski stručnjak Vladimir Skendrović.

Pritom, kako je rekao, javni partner definira ciljeve projekta u smislu javnog interesa i kvalitete usluga dok privatni partner financira, projektira i gradi objekte, a svoj interes vidi u naplati usluga od korisnika kroz koncesiju ili neki drugi oblik naplate.

Posebni oblik JPP-a koji se često primjenjuje u graditeljstvu je privatna financijska inicijativa (PFI - Private Finance Initiative), rekao je Skendrović. To je zajednički pothvat privatnog i javnog sektora u izgradnji i korištenju javnih zgrada u kojem privatni partner naplaćuje svoj ulog i troškove od javnog sektora kojem daje na korištenje izgrađene kapacitete.

Prednost takvog modela je, dodao je, u tome što javni sektor nema kapitalnih investicija, jer plaćanje naknade privatnom partneru nije zaduženje već se terete tekući troškovi. K tome, privatni partner nosi komercijalni rizik, dobiva se bolja vrijednost za novac, a naknada koju plaća javni sektor ovisi o spremnosti kapaciteta i ugovorenoj kvaliteti.

Uz predstavljanje sadržaja, prednosti i mana PFI modela, na programu seminara su informacije o načinu provedbe tog modela JPP-a, pripremi dokumentacije, kontroli izvršenih radova i usluga, a obradit će se i nekoliko konkretnih slučajeva PFI-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙